Start Zanimljivosti Nova istraživanja: Rezveratrol iz crnog vina i čokolade možda uopšte nije tako...

Nova istraživanja: Rezveratrol iz crnog vina i čokolade možda uopšte nije tako zdrav

ID-10053601

Iako se antioksidans rezveratrol dugo smatrao moćnim oružjem u rešavanju zdravstvenih problema, naučnici odskora dovode u pitanje lekovitost rezveratrola, poznatog antioksidansa.

Prema nedavno urađenim istraživanjima, ishrana bogata ovim sastojkom, koga ima u crnom vinu, grožđu i čokoladi, nije pokazala veće smanjenje u broju srčanih obolenja, raka i smrti.

Da bi odredili dugoročni uticaj rezveratrola, naučnici su ispitivali prisustvo ovg sastojka u urinu kod 783 zdravih muškaraca i žena, starosti preko 65 godina, iz dva seitalijanska sela u regiji Kjanti.

Naučnici su upoređivali su koncentraciju rezveratrola u urinu učesnika istraživanja, sa verovatnoćom da umuru od srčanog obolenja, ili da se ono, ili kancer, razviju kod njih u toku 11-godišnjeg perioda koliko je istraživanje trajalo, to jest od 1998. do 2009. godine.

Pokazalo se da je kod 27,2 procenta ispitanika došlo do srčanih obolenja, i kod gtovo pet procenta nastao je rak. Više od trećine učesnika (34,4 odsto) umrlo je tokom perioda istraživanja.

Posle sumiranja podataka, vezanih za starosno doba, pol i druge faktore, istraživači su zaključili da osobe sa visokom konentracijom rezveratrola u urinu nisu imali manje šanse da umru ili obole, od onih kod kojih u urinu nije bilo tragova rezveratrola.

Ova studija pokazuje da rezveratrol iz zapadnog načina ishrane nema značajnog uticaja na upale, kardiovaskularna obolenja, rak ili dugovečnost.

Priča o rezveratrolu je jedna od onih u kojima se mnogo govori o zdravstvenim prednostima, koje, zapravo, nisu u stanju da izdrže test vremena.

Radi se jednostavno o tome da ne znamo dovoljno o ovoj temi. Iako godišnja prodaja suplemenata rezveratrola dostigla 30 miliona dolara samo u SAD, raspolažemo ograničenim i kontroverznim kliničkim rezultatima koji govore o prednostima za metabolizam rezveratrola.

Izvor: zena.blic.rs

Foto:freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!