Start Zanimljivosti Novi HIT u svetu! Ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji

Novi HIT u svetu! Ljubičasti hleb koji je mnogo zdraviji

Proteklih deset godina, hleb je bio pod konstantnim napadom od strane svih svetskih nutricionista. Zato je on rešio da se maskira, promeni boju i ponovo nam se uvuče u kuhinje – ovog puta u mnogo zdravijoj i zanimljivijoj varijanti. Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog brata.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Profesor Zou Weibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj hajki na hleb, i izumeo je ovo što vidite na slici gore – ljubičaste veknice.

Naime, on je shvatio da je najveći broblem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Naime, hleb sadrži puno prostih šećera, koji jako brzo ulaze u krvotok i brzo dižu šećer u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i – brze gladi.

Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je – da ga ofarba u ljubičasto!

On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju – ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!