Start Preporučujemo Olivera Kovačević: Da bi telo i mozak bili u formi, preduslov je...

Olivera Kovačević: Da bi telo i mozak bili u formi, preduslov je pravilna ishrana

"Manjak hrane organizam prepoznaje kao pretnju, pa zato prestanak dijete znači novo gojenje. Zvuči šašavo, ali kad sam najviše jela, i to redovno tri obroka, mršavila sam"
“Manjak hrane organizam prepoznaje kao pretnju, pa zato prestanak dijete znači novo gojenje. Zvuči šašavo, ali kad sam najviše jela, i to redovno tri obroka, mršavila sam”

Ishrana + vežbe
Veoma je važno znati kako se skidaju nezdrave naslage. Trčanje je dobro za kondiciju, ali brzi hod je ono što topi masti. Budući da spadam u kategoriju ljudi koji mrze da vežbaju, odlazak u Profex akademiju bio mi je trauma.
Međutim, ta trauma daje rezultate. Trošenje šećera, koje mogu izvesti samo naši mišići, nije ništa drugo nego operacija koja čuva zdravlje.
Mnoge moje prijateljice koje su bile na dijetama ili su stalno na nekim restrikcijama – po pravilu su imale prolazne rezultate. Manjak hrane organizam prepoznaje kao pretnju, pa zato prestanak dijete znači novo gojenje. Zvuči šašavo, ali kad sam najviše jela, i to redovno tri obroka, mršavila sam. Odgovor je – bitno je koje se namirnice jedu i u kakvim kombinacijama.

Zablude
Bežeći od svake vrste napora i tražeći opravdanje za sebe, najlakše se pobegne u samoodbranu. Upravo to sam radila. “Ne gojim se od hrane, već od stresa! Ne jedem slatkiše, već mnogo voća! Jedem bareni krompir, šargarepu i ostalo povrće, dakle – hranim se zdravo! Sve što jedem od grickalica – ima malo kalorija, kao kokice! Pijem samo fit jogurte, jedem isključivo dijetalne namaze, bez mlečnih masnoća! Pijem gazirana pića s oznakom – bez šećera.” Ovakve i slične rečenice nisu samo potvrda samoodbrane već i neznanja.
Kad su me stručnjaci suočili s činjenicama, htela sam u zemlju da propadnem. Na prvom mestu, ljudi se goje od loše hrane i neredovne ishrane. Voće je slatkiš i ne jede se ujutru, jer stvara kiselu sredinu u želucu. Limun je jedino voće koje stvara baznu osnovu. Voće je prepuno šećera. Kuvani krompir, celer i šargarepa imaju viši glikemijski indeks od belog šećera. Kokice imaju malo kalorija, ali zato predstavljaju čist šećer. Mlečni proizvodi, naročito fit jogurti, nemaju mlečnih masti, ali im gustinu daje skrob.
Dakle, ne pijemo mlečne masti, već šećer.
Zaslađivači u niskokaloričnim gaziranim napicima mnogo su opasniji za organizam od običnog šećera.
Kad počnete da razmišljate šta radite organizmu, uplašite se sebe samog. Šta će vam naprijatelji, kad najvećeg hranite u sebi?

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!