Start Hrono recepti Orašasti plodovi – savetujemo umereno konzumiranje

Orašasti plodovi – savetujemo umereno konzumiranje

Nemojte osećati krivicu zbog masnoća koje unosite konzumirajući lešnike ili bademe – oni su prepuni minerala i nezasićenih masti, a osim toga mogu vas zasititi i snabdeti potrebnom energijom

U skladu s programom hronoishrane dr Gifing, bademi i lešnici mogu se konzumirati u restriktivnom i vanrestriktivnom periodu. Ipak postoje određena pravila kojih se morate pridržavati. Bademi su tokom perioda restrikcije dozvoljeni tri puta nedeljno po 30 g. Koristite ih u spravljanju doručka – tada su dozvoljeni čak i u kombinaciji s lešnicima, dok se u toku dana preporučuju ili bademi ili lešnici. Ukoliko pripremate kuvane žitarice, možete ih obogatiti mešavinom badema i lešnika, ili poslužiti uz uljarice (susam, lan, suncokret, seme bundeve…). Jedino za doručak mogu se koristiti suvo pečeni, neslani bademi, mada bi idealno bilo da su sirovi. Izuzetno, u danima kada niste u prilici da ručate crveno meso, dozvoljeno je da pojedete dve šake badema u kombinaciji sa zelenom salatom ili nekim drugim sirovim povrćem. Ali, ukoliko ste ujutru već imali obrok s orašastim plodovima, ne jedite ih popodne. Nije neophodno da konzumirate bademe umesto mesa, već samo ako niste u prilici da jedete ona jača, crvena poput svinjetine, govedine, junetine ili jagnjetine. U slučaju da ručak preskačete zbog poslovnih ili drugih obaveza, možete ga zameniti šakom badema. Međutim, iako su orašasti plodovi zdrava grickalica, šaka badema se tretira kao obrok, pa morate sačekati da prođe najmanje tri sata do večere. Tokom restriktivnog perioda između 17 i 19 sati (po letnjem računanju vremena), svaki treći dan možete pojesti 10 do 15 sirovih badema ili lešnika. Kada je u pitanju hronoishrana dece, gde su pravila donekle ublažena, ona ih mogu jesti kao zdravu grickalicu za prepodnevnu i popodnevnu užinu. U vanrestriktivnom periodu, bademi i lešnici mogu se koristiti u spravljanju zdravih poslastica koje su dozvoljene u poslepodnevnim časovima.
Zbog visokog procenta masnoće, treba obratiti pažnju na skladištenje orašastih plodova. S obzirom na to da su u pitanju zdrave, nezasićene masti, one se lako razlažu pod uticajem toplote i svetlosti, što dovodi do užeglosti, neprijatnog i gorkog ukusa. Buđ na plodovima veoma je rizična, izaziva bolove u stomaku i iritiranost creva, a nekada se radi i o kancerogenim aflatoksinima. Zato lešnike i bademe čuvajte u dobro zatvorenim posudama, na hladnom mestu. Ako ćete ih koristiti u skorije vreme, možete ih čuvati i na sobnoj temperaturi. Međutim, ako želite da vam traju duže, nekoliko meseci, čuvajte ih isključivo u frižideru (do šest meseci) ili zamrzivaču (do godinu dana).

Savet:
Birajte neposoljene orašaste plodove u sirovom stanju!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!