Start Hrono recepti Saveti Vreme je za detox!

Vreme je za detox!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Idealno je vreme da očistite organizam od nakupljenih toksina. Promene u ishrani i umerena fizička aktivnost, tokom dužeg perioda, pravi su eliksir za zdravlje, vitalnost i lepotu.

Detoksikacija

Poštujući osnovna pravila hronoishrane dr Gifing, gojazne osobe u kratkom periodu izgubiće suvišne kilograme, ali tokom procesa mršavljenja – pogotovo na početku – neophodno je sprovoditi detoksikaciju jetre i crevnog trakta. Simptomi koji jasno ukazuju na to da je organizam prepun toksina lako su uočljivi. Najčešće se manifestuju u vidu sivkastobele, žute ili sive obloge na jeziku, krvarenja desni, neprijatnog zadaha iz usta, neredovne stolice, neprijatnog mirisa mokraće i otoka u predelu oko očiju. Koža je uglavnom bleda, bez sjaja i veoma osetljiva, dok su nokti lako lomljivi ili izbrazdani. Ukoliko ste kod sebe prepoznali neke od pomenutih tegoba, vreme je za čišćenje. Predlažemo vam da najpre uradite test intolerancije na hranu, kako biste spoznali koje vrste namirnica pogubno deluju na vaš organizam, a koje su blagodet za vaše zdravlje.
Od samog početka, povedite računa o tome da u istom obroku ne kombinujete namirnice koje se dugo vare – na taj način većina ugljenih hidrata i belančevina fermentiše se ili truli oslobađajući toksine, a hranljivi sastojci ne mogu se pravilno iskoristiti. Kao neželjene nuspojave javljaju se gasovi, nadutost, gorušica, usporavanje metabolizma, otežan rad jetre, žučne kese, bubrega i krvnih sudova. Iz tog razloga, povećajte unos svežeg povrća i integralnih žitarica za doručak, a u vanrestriktivnom periodu možete jesti i voće (svaki drugi ili treći dan, između 17 i 19 sati po letnjem računanju vremena). Birajte organski proizvedene namirnice ili one koje nisu previše hemijski tretirane. Ne kombinujte ugljene hidrate i belančevine u istom obroku za ručak i večeru (dozvoljeno je samo za doručak). Smanjite ili potpuno izbacite konzervirane i industrijski prerađene namirnice koje u svom sastavu imaju aditive. Kao dodatak jelima, naročito salatama, koristite hladnoceđena biljna ulja – ona sadrže neophodne vitamine E, A, D i K, rastvorljive u masnoćama. Unosite dovoljno tečnosti – bar 1,5 l vode i 500 ml čaja dnevno (zelenog, od koprive ili peršuna u kombinaciji s malo limunovog soka).

Nastavak teksta…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!