Start Hrono recepti Saveti Da li ste probali biljno mleko? Ne budite sumnjičavi – napravite odličan...

Da li ste probali biljno mleko? Ne budite sumnjičavi – napravite odličan izbor!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Lekoviti napici od koštunjavog voća i žitarica obiluju hranljivim sastojcima, a odlični su i za pripremu zdravih i ukusnih jela. Ovseno mleko, bademovo i kokosovo mleko su pored mleka od spelte najzastupljenija mleka u tzv. ishrani bez laktoze.
Bademovo mleko je mnogo hranljivije a lakše za varenje od kravljeg mleka. Bogato je gvožđem i vitaminom E. Ovaj napitak odličan je u borbi protiv malokrvnosti i sadrži flavonoide, koji mu daju snažno antioksidativno dejstvo.

Sastojci:

blender
60 g sirovog badema
600 ml hladne vode
gaza

Priprema:

Badem potopiti u vodu preko noći. Sutadan vodu prosuti a badem preliti novom vodom, najbolje filtriranom. Samleti u blenderu i procediti kroz gazu ili cediljku. Mleko sipati u staklenu posudu i zatvoriti. Čuvati u frižideru do tri dana.
Oceđen samleveni badem se može iskoristiti kao odlična maska za lice, uz dodatak pavlake i meda. Potrebno je da na prethodno očišćeno lice nanesete sloj samlevenog badema i ostavite da koža upije 15-ak minuta. Zatim, isprati hladnom vodom i lice obrisati mekim frotirom.

Više o kokosovom mleku i njegovoj pripremi na narednoj strani…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!