Start Kuvamo sa Gastronomske priče Otkrijte čari marokanske kuhinje!

Otkrijte čari marokanske kuhinje!

Marokanska kuhinja i začini
Foto: Guliver/Thinkstock
Marokanska kuhinja je neobično maštovita, raznolika i aromatična, te vrlo, vrlo ukusna. U marokanskom podneblju se prepliću višegodišjni uticaj berberske, arapske, islamske, maorske, andaluzijske, jevrejske i evropske tradicije, stvarajući autentičnu kuhinju koja se odlikuje bogatstvom ukusa, mirisa, boja i tekstura.
Zahvaljujući geografskom položaju, Maroko ima više od 300 sunčanih dana godišnje, pa se ishrana bazira na povrću, žitaricama, mahunarkama, voću, ali i aromatičnim i mirisnim egzotičnim začinima.
U pripremanju jela koriste se brojni egzotični začini i njihove mešavine, poput harise, umaka na bazi ljute paprike, ili slatko-gorko-ljutog začina ras el hanout, koji je navodno i afrodizijak.
Prava čarolija za nepce su i tradicionalne marokanske poslastice za koje se koriste najfiniji sastojci. M,hanncha je kolač od vrlo tankih listova testa punjenih filom od badema aromatizovanim vodicom latica ruže ili narandžinog cveta, te posut šećerom u prahu i cimetom. Kaab el ghazal (gazelini rogovi) su kolačići u obliku polumeseca punjeni kremom od badema, umočeni u vodicu od latica ruže ili cveta narandže i posuti šećerom u prahu.
Marokanski doručak uglavnom se sastoji od različitih vrsta hleba sa ajvarom, džemom, sirom ili puterom. Marokanci imaju zaista ukusan hleb u obliku pogače, koji je predviđen za lomljenje na zalogaje. Još jedan tradicionalni tip hleba zove se baghir, pravi se od griza i krupica, a mesi se u obliku keksa.
Jedno od najpoznatijih marokanskih jela svakako je kus-kus: izvorno berbersko jelo od pšeničnog griza koji se kuva na pari (po kojem je ovo jelo i dobilo ime), i ragua od povrća i mesa sa začinima. Priprema se u dubokom metalnom ili zemljanom loncu koji ima i posebnu rupičastu posudu u koju se stavlja pšenični griz, kako bi se skuvao na pari iznad mesa i povrća na dnu, i upio njihovu aromu. Kus-kus se kuva od jagnjetine, govedine, ovčetine ili živinskog mesa, različitog povrća – patlidžana, luka, repe, paprike, tikvica, mahunarki, šargarepa, leblebija i začina, a dodaju mu se i sušene kajsije, urme, grožđice i bademi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!