Start Zanimljivosti Ovih 13 stvari svaki ljubitelj čaja mora da zna

Ovih 13 stvari svaki ljubitelj čaja mora da zna

Koja je idelana temperatura za pripremu, koliko treba čekati pre konzumiranja, kako se pravilno čuva…

Foto: Thinkstock

1. Čajevi imaju mnogo različitih porekla
Većina čajeva (crni, zeleni i beli) vodi poreklo od biljke kamelija i prirodno su bogati kofeinom. Biljni čajevi su mešavina sušenog bilja, voća, ili cveća poput kamilice ili ehinacee. Crveni čaj, koji potiče iz Južne Afrike pripada posebnoj kategoriji biljaka.

2. Savršena temperatura vode varira u zavisnosti od čaja
Zeleni i beli čajevi zahtevaju vodu od najmanje 65 stepeni, dok je za najjaču sortu, crnu, potrebno da voda ključa na 100 stepeni.

3. Idealno vreme natapanja zavisi od vrste čaja, takođe
Zeleni i oolong čajevi se skuvaju brže, oko 1 do 3 minuta, dok biljni čaj morati da odstoji do 6 minuta.

4. Hladan čaj smanjuje gorčinu
Da li ste netolerantni na gorčinu? Kesica čaja rastvorena u hladnoj vodi smanjuje rizik od gorčine izazvane predugim natapanjem kesice. Ovo važi za mnoge tradicionalne čajeve, kao i neke oolongs i lekovite čajeve.

5. Domaći čaj je zdraviji od kupovnog
Prema jednoj studiji kupovni čaj ne sadrži toliko antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv raka kao domaći čajevi. Proizvođači često uklanjaju hranljive materije iz čaja da bi bio manje gorak (i samim tim prihvatljiviji) ​​za javnu potrošnju.

6. Dodavanje mleka u čaj pomaže da sačuvate belinu zuba
Postoji jednostavan način da sačuvate belinu zuba. Prema studiji nedavno objavljenoj u International Journal of Dental Higiene, samo kap mleka je efikasnija od paste za izbeljivanje zuba kada je u pitanju sprečavanje mrlja.

7. Čaj je najbolje čuvati u neprozirnoj posudi
Držite rinfuzne čajeve u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom, suvom mestu, daleko od svetlosti, toplote i vlage.

8. Neke grickalice imaju bolji ukus sa čajem od drugih
Zeleni čaj ide dobro sa suptilnijim ukusima, kao što su pileća salata,sendvič sa potočarkom, dok crni čaj dopunjuje bogatiju hranu kao što su čokolada i crveno meso.

9. Iskorišćene kesice čaja imaju veliku primenu u kući
Nemojte baciti iskorišćene kesice! Koristite ih za zalivanje biljaka da sprečite gljivične infekcije. Ili ih koristite za odmašćivanje prljavih šerpi i tiganja tako što ćete ih potopiti u toploj vodi sa nekoliko kesica čaja.

10. Možete ga pripremati u francuskoj presi
Neki ljudi se kunu u ovu napravu – oni kažu da se ukusi čaja unutar prese lepo prožmu za razliku od kesica čaja ili pojedinačnim cediljkama.

11. Zeleni čaj je najnovije oružje protiv raka
Nedavne medicinske studije pokazuju da zeleni čaj može da pomogne u uklanjanju ćelija raka, poboljšanju rada mozga kod pacijenata obolelih od raka, i kod raka prostate. Možda uskoro postane češće korišćen alternativni tretman protiv raka: konzumiranje zelenog čaja ne izaziva iste neželjene efekte (gubitak kose, nedostaci imunog sistema) kao hemoterapije, koja ubija zdrave ćelije zajedno sa nezdravim ćelijama.

12. Možete napraviti čaj protiv nesanice od mačje trave
Svaka mačja biljka je osnov za umirujuće piće. Koristite jednu kašičicu sušenog lišća mačje trave ili tri do četiri kašičice sveže pa dodajte u šolju ključale vode.

13. Pored vode, čaj je najpopularniji napitak na svetu
Čaj je veliki ujedinitelj. Kada vas neko pozove na šolju čaja, ono što stvarno nudi je prijateljstvo.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!