Start Zanimljivosti Ovo je najstarija dijeta na svetu!

Ovo je najstarija dijeta na svetu!

grcki jogurt

Možda najbolja dijeta koja će vam omogućiti da izgubite kilograme na zdrav način je ona najstarija na svetu. U svojoj novoj knjizi “Grčka dijeta” Marija Loi i Sara Toland otkrivaju činjenice o ovom načinu ishrane koje koje donosi moderna nauka.

1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje sadrži mnogo više zdravih valkana nego bilo koja druga vrsta ulja. Istraživanja su pokazala da konzumiranje maslinovog ulja umesto zasićenih masti povećava energiju u telu, pa tako ćete sagoreti više kalorija čak i dok sedite ili spavate.

2. Grčki jogurt – prava bakterija za sagorevanje masti
Grčki jogurt može da utoli glad, povećava osećaj sitosti, stabilizuje nivo šećera u krvi i sprečava prejedanje zahvaljujući činjenici da sadrži daleko više proteina nego bilo koja druga namirnica koju možete kupiti u prodavnicama. Važno je napomenuti da telo troši više kalorija prilikom varenja proteina. Jogurt je nabpolji način da unesete potrebnu dnevnu dozu probiotika. Studije su pokazale da ako nemate odgovarajuću količinu i vrstu bakterija u stomaku, bez obzira koliko malo jedete, ipak nećete smršati.

3. Povrće umesto brze hrane
Ako vašem organizmu nedostaju vitamii, minerai i antoksidansi sigurno nećete smršati. Istraživanja pokazuju da nitrijenti iz povrća podižu energiju organizma i ubrazavaju metabolizam. Oko 90 odsto povrća čini voda , što će sprečiti da vaš organizam dehidrira. Voda takođe pojačava ukus hrane ne dodajući joj kalorije, a povrće će vam omogućiti da duže zadržite osečaj sitosti.

4. Pasulj – obe vrste vlakana potrebne za sagorevanje masti
Organizmu su potrebne obe vrste vlakana, rastvorljive i nerastvorljive. Nijedna druga vrsta hrane ne poseduje obe vrste vlakana osim pasulja. Rastvorljiva vlakna stvaraju osećaj sitosti, dok nerastvorljiva vlakna apsorbuju vodu. Zajedno stvaraju osećaj da ste da vam je želudac duže pun.

5. Morski plodovi – povećavaju sagorevanje masti i ubrzavaju metabolizam
Gotovo 99 odsto Amerikanaca ne unosi dovoljno omega 3- kiselina, koje su ključne za metabolizam, regulisanje šećera u krvi i sve druge faktore koji su važni da bi telo moglo da sagori nepotebno salo. Masne ribe imaju više omega 3 kiselina, kao što je tuna, ali morski plodovi sadrže više EPA/DHA omega 3 – kiselina, tip masti koji je najzdraviji. Prema istraživanju Univerziteta u Ontariju , ukoliko uvrtite skoljke i ribu u svoj meni bar dva puta nedeljno ubrzaćete metabolizam i sprečiti nagomilavanje sala na stomaku.

Izvor: Žena
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!