Start Zanimljivosti Ovo su najopasnije kombinacije namirnica, a većinu jedemo svaki dan

Ovo su najopasnije kombinacije namirnica, a većinu jedemo svaki dan

Iako mislimo da znamo sve opasnosti koje poejdine namirnice mogu da nam prirede, da li je zaista tako? Postoje brojne, malo poznate, kombinacije namirnica koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje, a ovo su ubedljivo najgore.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

1. Voće tokom obroka ili nakon njega

Voće se u organizmu apsorbuje veoma brzo, prolazi kroz stomak i potom dolazi u creva. Kada se voće kombinuje sa žitaricama ili mesom, može da ostane predugo u organizmu i počne da fermentiše. Ovo može da nanese štetu zidovima creva.

2. Životinjski protein i skrob

Varenjem ugljenih hidrata i životinjskih proteina gube se njihovi pozitivni efekti. Različiti enzimi za varenje se sudaraju i mogu da izazovu gasove i nadutost.

3. Skrobasti ugljeni hidrati i paradajz

Skrobasti ugljeni hidrati kao što su hleb, krompir, grašak, pirinač, pasulj i testenine nikako ne bi trebalo kombinovati sa paradajzom jer to može dovesti do problema sa varenjem. Takođe se veruje da kombinovanje ovih namirnica može dovesti do preteranog umora nakon odmora.

4. Voće i jogurt

Kombinovanje voća i mlečnih proizvoda može izazvati svakakve probleme. Mlečni proizvodi mogu dovesti do problema sa varenjem, blokirati sinuse, podstaći prehladu i pogoršati simptome alergije. Kada se kombinuju sa voćem, simptomi mogu biti još gori.

5. Kornfleks i mleko

Ovo može biti šok za mnoge jer je u pitanju jedan od ključnih obroka koje konzumiramo za doručak, ali obe ove namirnice sadrže ugljene hidrate koji se brzo vare, i zbog toga stavljaju naše telo pod stres. Kombinacija ovih namirnica takođe može povećati nivo šećera u krvi zbog čega ćemo biti umorni kada se vrati u normalu. Ako već ne možete bez ove kombinacije za doručak, obratite pažnju na to šta bi trebalo da pojedete pe odlaska na spavanje.

6. Hamburger i pomfrit

Hrana sa velikom procentom masnoća i druge hemikalije mogu da stvore supstancu sličnu uglju. Kada se ona kombinuje sa šećerom u pomfritu, dolazi do stvaranja citokina koji izazivaju upale u organizmu i ubrzavaju proces starenja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!