Start Zanimljivosti Ovo su zlatna pravila ajurvedske ishrane!

Ovo su zlatna pravila ajurvedske ishrane!

ayurveda
Iako je ajurvedska ishrana tradicionalno povezana sa Indijom, ona nije ograničena mestom i vremenom. Prema ajurvedi, našu pravu prirodu čine tri doše, vata, pita i kafa. Vata, sastavljena od etera i vazduha, odgovorna je za sva kretanja u našem umu i telu. Pita, vatra i voda, zadužena je za psihičke i fizičke promene, a kafa, voda i zemlja, za našu stabilnost.

Tokom svakog godišnjeg doba vlada jedan od pet elemenata, vatra, zemlja, metal, voda ili drvo. Ukoliko sledite prirodan ritam promene elemenata u prirodi, uspostavićete unutrašnju ravnotežu i ostaćete zdravi u bilo koje godišnje doba. Konzumiranje sezonskih namirnica odličan je način održavanja zdravlja i vitalnosti organizma, ali i uspostavljanja ravnoteže s prirodom.

Jesen označava početak perioda Vate, koji simbolizuje suvoću, lakoću, hladnoću i pokretljivost. Odlike Zapadnog sveta gotovo uvek naglašene su u Vati, u smislu akcije i brzog tempa života. Prema ajurvedi, najjednostavniji način za rešavanje ovog problema je da se hranite namirnicama koje uravnotežuju Vata došu, a to su povrće, žitarice, voće, sočivo, soja, mlečni proizvodi i dr. Ove namirnice takođe pomažu jačanju imuniteta, izbacivanju sluzi i čišćenju organa za varenje i disanje, jer se u jesen kod mnogih javljaju respiratorni problemi, alergije, bronhitis ili prva prehlada u godini.
Za vreme jesenjeg perioda, prema ajurvedi, vlada element metala, pa se preporučuju namirnice koje odgovaraju ovom godišnjem dobu- beli i integralni pirinač, ovas, ječam, proso, kukuruz, povrće, karfiol, kupus, kineski kupus, celer, rotkvica, cvekla, krompir, šargarepa, potočarka, luk, beli luk, praziluk, bundeva, korenasto povrće. Treba jesti i beli pasulj, soju, a na trpezi treba da se nađu i zeleno lisnato povrće, brokoli, karfiol i spanać. Jedite slatko, sočno voće poput šljiva, pomorandži i nara, kruške, jabuke i banane, dok suvo voće pre jela treba držati u vodi. Koristite što kvalitetnije, hladno ceđeno ulje, susamovo i maslinovo.
Mleko, jogurt i mekani beli sir važni su za ravnotežu našeg tela i uma. Ako ne konzumirate mlečne proizvode, kao zamena mogu vam poslužiti mleko od badema, soje ili kokosa. Šećer, med i melasu konzumirajte u umerenim količinama. Uz pomoć saveta stručnjaka za ajurvedu svako od nas može da nauči kako da se hrani u skladu sa svojom prirodom, odnosno “došom”. Međutim, postoje i saveti koji se mogu primeniti na sve. Ono što se u ajurvedi smatra veoma važnim je pravilan redosled prilikom jela. Iako to nama može delovati neobično, obrok treba da počnemo slatkim ukusom, na primer, slatkim voćem ili kolačima. Sladak ukus podstiče “kafa došu” koja se brine za pljuvačku u našim ustima i sokove za varenje u želucu, što poboljšava varenje. Osim toga, slatko je teško svarljivo pa telo odmah reaguje aktiviranjem “agnija”, vatre varenja. Ako prvo pojedemo supu, a zatim neku težu hranu, svom telu šaljemo informaciju da je hrana lako svarljiva, zbog čega se agni nedovoljno aktivira. Sa pečenjem i težim jelima koja obično na red dolaze kasnije, agni je prenapregnut i kao da se guši. Hrana ne može u potpunosti da se preradi i stvara se “ama”, sluz. Neposredne posledice su umor, naduven stomak ili mučnine posle obroka.
Za pravilan redosled ajurvedska preporuka je da treba poći od teško svarljivog ka lakše svarljivom. Zlatna pravila ajurvedske ishrane su sledeća:

* Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se.

* Namirnice moraju da budu sveže i što je moguće boljeg kvaliteta. Izbegavajte korišćenje konzervi, hrane pripremljene u mikrotalasnoj rerni i podgrejane hrane.

* Pre doručka popijte malo tople vode, jer to potpomaže varenje.

* Ručak je glavni dnevni obrok i treba pripremiti samo onoliko koliko će se pojesti.

* Večera treba da bude lako svarljiva, na primer, čorba od povrća, mlečno jelo kao što je sutlijaš, a treba jesti pre 19 sati. Za večeru treba izbegavati kobasice, žuti i beli sir, salatu, voće, masna i pržena jela. Nikada ne treba da jedete neposredno pre odlaska na spavanje.

* Ne jedite ni suviše brzo ni suviše sporo, a hranu treba dobro da sažvaćete. Na kraju obroka, polovina želuca treba da bude ispunjena čvrstom hranom, četvrtina tečnom a četvrtina bi trebalo da ostane prazna.

* Jede se tek kada je prethodni obrok u potpunosti svaren. U zavisnosti od individualne snage varenja svakoga od nas, dobro je da prođe tri do šest sati između obroka. U tom periodu, možete da popijete svež sok od voća ili povrća.

* Za vreme jela možete da pijete vruću ili toplu vodu ili lasi. Lasi se pravi od jogurta sa vodom u razmeri jedan prema dva i u njega prema ukusu možete da dodate kim, đumbir ili so, ili đumbir, kardamon i žuti šećer, a može i ispasirano voće. Ovaj napitak izvanredno podstiče varenje. Izbegavajte hladna pića za vreme i posle obroka, jer otežavaju varenje.

* Posle jela nije dobro spavati ali je preporučljivo posedeti pet do 15 minuta u udobnoj fotelji.

Izvor. Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!