Start Zanimljivosti Ovo voće treba da jedete baš svaki dan!

Ovo voće treba da jedete baš svaki dan!

Proleće je doba godine koje nas oslobađa svih zimskih tereta, te je prioritet da eliminišemo teške obroke i namirnice koji ih čine. Ono što uvek prija organizmu su namirnice pune hranljivih sastojaka, minerala i antioksidanata – savršene za buđenje iz “zimskog sna”.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Naročito je važno da svakodnevno jedete voće puno vitamina i minerala, jer će vam ono pomoći da ubrzate metabolizam, lakše smršate, ali i ojačati vaš imunitet i pomoći vam u prevenciji ili lečenju raznih bolesti. Pogledajte u nastavku koje voće bi trebalo da jedete baš svaki dan, kao i zbog čega…

Jagode

Jagode su dobre u borbi protiv visokog pritiska, artritisa i bolesti srca. Naime, novije američko istraživanje pokazalo je da mlade žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara. Ovo voće bogato je vitaminom C i vlaknima, sadrži kalcijum, kalijum i magnezijum.

Jagode su, takođe, bogat izvor antioksodanasa koji smanjuju rizik od pojave hroničnih bolesti i pomažu kod lečenja raznih upala. Pored toga, jagode, ali i drugo slično voće (kupine, maline, borovnice) odlično su oružje u borbi protiv raka jer sadrže elagičnu kiselinu koja dokazano usporava rast tumora i uništava kancerogene ćelije.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 110.000 muškaraca i žena, pokazalo je da vitamini A, C, E, B1, B12, B2, B3, B5 i B6, kojima obiluju jagode, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Omiljeno voće mnogih, veoma je zdravo i bogato vlaknima, zbog čega može značajno da vam pomogne prilikom mršavljenja. Novije istraživanje dokazalo je, naime, da osobe koje jedu osam grama više vlakana, gube pola kilograma na 1.000 unetih kalorija. Jagode spadaju u voća najbogatija vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju prolećnog umora. Upravo zbog toga jedite jagode kada god poželite i slobodno uživajte u njihovom slatkom ukusu.

Koje još voće treba da redovno da jedete, pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!