Start Deserti Pite Ovoj piti ne fali pečuraka – za sve ljubitelje peciva i gljiva...

Ovoj piti ne fali pečuraka – za sve ljubitelje peciva i gljiva ovo je prava stvar

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 110 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
320 g brašna
¼ kašičice soli
200 g putera
180 g kisele pavlake
Fil
1 struk praziluka
500 g braon šampinjona
500 g šitake pečuraka
50 g putera
40 ml ulja
250 ml pavlake za kuvanje
5 jaja
so, biber

Da li biste pripremili ovo jelo?

Priprema:

Testo
1. U dubljoj posudi pomešati brašno, so, omekšali puter isečen na listiće i kiselu pavlaku. Testo umesiti da bude pogodno za oblikovanje i rad, pa zaviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru 40 minuta da se dobro ohladi.
2. Testo izvaditi iz frižidera, staviti na papir za pečenje i rastanjiti na debljinu oko 1 cm, na širinu kalupa u kom će se peći (22-24 cm). Testo preneti u kalup i dobro utisnuti uz ivice, pa vratiti u frižider 15-ak minuta.
Fil
1. Praziluk sitno iseći a pečurke očistiti i iseći na listiće.
2. U dubljem tiganju rastopiti puter sa uljem i propržiti praziluk da omekša.
3. Dodati pečurke i dinstati dok ne dobiju rumenu boju.
4. Začiniti prema ukusu i ostaviti sa strane da se prohladi.
5. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo soli pa sve još jednom umutiti.
6. Smesu dodati prženim pečurkama i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Izvaditi testo iz kalupa, izbockati viljuškom i staviti da se peče desetak minuta na 200ºC u prethodno ugrejanoj rerni.
2. Kada testo počne da poprima svetlorumenu boju izvaditi ga iz rerne pa dodati pripremljen fil i vratiti u rernu. Peći na istoj temperaturi još 40 minuta.
3. Pečeni tart izvaditi iz rerne i sačekati da se prohladi pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!