Start Deserti Štrudla sa šljivama

Štrudla sa šljivama

Foto: Mira Berber

Priprema: 60 min.

Pečenje: 40 min.

Mrsno jelo

 

Sastojci:

* 500 g kora za pitu

* 4 jajeta

* 1 šolja šećera

* 1 šolja griza

* 2 šolje jogurta

* 1 šolja ulja

* 1 prašak za pecivo

Za fil:

* 1,2 kg šljiva

* 6 kašika šećera

* 6 kašika griza

* šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati jogurt i ulje, a zatim i griz i prašak za pecivo. Sastojke lepo sjediniti.

2. Kore podeliti na tri jednaka dela kako bi se dobile tri štrudle. Svaku koru premazati pripremljenom smesom i slagati ih jednu na drugu. Na poslednju premazanu koru s prve gomile rasporediti trećinu šljiva, posuti 2 kašike šećera i 2 kašike griza. Šljive po potrebi iseći na manje komade.

3. Presaviti bočne sranice kora prema unutra, pa uviti štrudlu ne pritiskajuci previše. Napraviti još dve takve štrudle.

4. Poređati štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premazati ih s malo preostale smese od jaja. Peći na 170°C oko 40 minuta. Pečene i ohlađene štrudle posuti šećerom u prahu.

Komentar: Dok nisam probala, nisam baš verovala da će se šljive tako dobro uklopiti u ovu verziju štrudle. Odlična kombinacija!

Recept Mire Berber iz Dobrinaca

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!