Start Deserti Čokoladna torta

Čokoladna torta

Foto: Dragana Vujović


Priprema: 60 min.
Pečenje: 45 min.
Mrsno jelo

Sastojci:

* 18 belanaca
* 18 kašika šećera
* 9 žumanaca
* 6 kašika brašna
* 9 kašika mlevenih oraha
Za fil:
* 9 žumanaca
* 18 kašika šećera
* 18 kašika mleka
* 225 g čokolade
* 375 g putera

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti 6 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 6 kašika šećera. Postepeno dodavati 3 žumanceta neprekidno muteći mikserom. Na kraju umešati 2 kašike brašna i 2 kašike mlevenih oraha i polako promešati.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
3. Za pripremu fila žumanaca sjediniti sa šećerom i mlekom pa dobro izmešati žicom. Kuvati na pari neprekidno mešajući dok smesa ne postane svetla i gusta.
4. U smesu od žumanaca dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
5. U ohlađeni fil dodati omekšali puter i izmiksati.
6. Mlake kore premazati pripremljenim filom (fil će tokom premazivanja biti ređi, ali će se nakon hlađenja steći). Na kraju i bočne stranice premazati filom, pa tortu ostaviti u frižideru da se stegne.


Recept Dragane Vujović iz Beograda

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!