Start Zanimljivosti Oživeo Tesla meni u hotelu Square Nine!

Oživeo Tesla meni u hotelu Square Nine!

359459_20110317publicdi002867234_f

Za posetioce kulturno turističke rute Putevima Tesle kroz Srbiju od sada jedinstveno iskustvo – jela sa raskošnog stogodišnjeg menija čiji se original čuva u Muzeju Nikole Tesle!

Neobičan meni „Elektricitet – g. Nikola Tesla”, nastao na osnovu jelovnika koji je kreiran specijalno za Teslu prilikom 150. redovnog sastanka Komercijalnog kluba Čikaga (Subota uveče / 13. maj 1899. godine / Hotel Auditorium), oživeće od 1. maja u hotelu Square Nine u Beogradu (Studentski trg 9).

Clipboard01

Sveže školjke sa čipsom od gambora i penom od limuna, bistra supa od patke poslužena sa želeom od odležalog šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana, pa čak i šerbet Tesla, samo su neka od jela sa davno zaboravljenog jelovnika.

1

Činjenica da Tesla meni oživljava baš u hotelu na Studentskom trgu uopšte nije slučajna. Mnogi ne znaju da je prilikom svog jedinog boravka u Beogradu, 1892. godine, Tesla odseo baš na ovom trgu, u tadašnjem luksuznom hotelu Imperijal (na današnjem Platou).

Na poleđini Tesla menija ispričana je i zanimljiva priča o prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, Teslinom dolasku u Beograd, elektrifikaciji i industrijalizaciji Srbije. Sve to će turiste podstaći da se vrate vek unazad i upuste u nesvakidašnje putovanje – posete najpre Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta i istraže Beograd iz ugla Nikole Tesle.

2

Putem veb sajta www.teslaways.rs posetioci mogu najpre virtuelno da prošetaju Putevima Tesle i saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije.

Oživaljavanje Tesla menija prvi je primer tesne saradnje jedne institucije kulture i ugostitelja, pri čemu se, na obostrano zadovoljstvo, stvaraju zajednički proizvodi koji promovišu i razvijaju i kulturu i privredu.

Autor: Life Content

 

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!