Start Zanimljivosti Pečeno pile: Mali trikovi za sočan i hrskav obrok

Pečeno pile: Mali trikovi za sočan i hrskav obrok

ID-100239869

Ispeći celo pile čini se tako lako – začinite ga, stavite u rernu i za sat ili dva imate ukusan ručak za celu porodicu. Ali mnogi ne mogu da postignu da meso bude sočno, a korica hrskava…

Ako i vi imate ovaj problem i čini vam se da je meso svaki put suvo, a koža gnjecava, možda ste preskočili neki od ovih važnih koraka.

Birajte kvalitet

U teškim finansijskim vremenima prvo razmišljamo o ceni namirnice, ali ponekad čovek sebi treba da da malo oduška i uživa. Ako možete da birate, radije odaberite domaću piletinu jer će i krajnji rezultat biti daleko ukusniji.

Začini su važni

Nemojte se ustučavati od toga da dobro začinite pile, naročito solju jer ona je zaslužna za hrskavu, zlatno smeđu koricu. Sve začine od bibera do majčine dušice ili ruzmarina dobro utrljajte na celo pile kako bi dubinski ušli u meso. To važi za sva mesta i ispod krilca, oko bataka i u unutrašnjosti pileta.

Neka bude na sobnoj temperaturi

Ako u rernu stavite pile koje je bilo u fružideru, trebaće mu više vremena da bude gotovo, ali će se i neravnomerno ispeći. Neka odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se začini upili i ocedio višak tečnosti.

Pre nego što začinite meso, pile svakako treba obrisati od viška vode i tečnosti jer inače nećete dobiti onu primamljivu hrskavu koricu.

Pile se peče na dva načina

Celo pile možete peći na dva načina. Ili ćete ići na brzu opciju s visokom temperaturom ili suprotno, posebno ako imate dovoljno vremena za pripremu ručka. Osim toga, ako volite da se meso lakše odvaja i koža ne bude vrlo hrskava, sigurno ćete birati drugu opciju. Ova prva je više za ljubitelje reš mesa koji vole kada meso malo zagori sa strane.

Ne secite ga čim je pečeno

Ovo pravilo zapravo važi za bilo koji tip mesa koji se pekao u komadu. Nakon što ste ga izvadili iz rerne, mora kratko da odstoji jer će u suprotnom otpustiti sve sokove i biti suvo. Dovoljno je da pile odstoji 15 minuta pre sečenja kako biste izbegli ovu grešku.

Iskoristite masnoću od pečenja

Mnogi će baciti masnoće od pečenja jer ne razmišljaju da one zapravo mogu da poboljšaju ukus drugih namirnica. Iskoristite je za razno povrće ili testeninu.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/SOMMAI

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!