Start Zanimljivosti Pet razloga da crvenu papriku jedete svakog dana

Pet razloga da crvenu papriku jedete svakog dana

Sezona je crvenih paprika koje su nezaobilazan sastojak kad je u pitanju pravljenje zimnice i naravno ajvara. Donosimo vam nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više crvenih paprika.

Foto: Thinkstock

Crvene paprike pored toga što su veoma ukusne i od njih možemo napraviti mnoštvo ukusnih jela spadaju i među najzdravije povrće na svetu, a jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje i što su u zimskom periodu poprilčno skupe. Zato ih iskoristite što je više moguće dok ih još ima.

Jeste li znali da su zelene babure samo nezrele crvene paprike koje su obično malo gorčeg ukusa i imaju svega polovinu vitamina C koju imaju crvene paprike? Crvene paprike pored brojnih beneficija dokazano pospešuju kvalitet spermatozoida, sadrže vitamine C i A, grade kolagen i još mnogo toga

Povećajte unos crvenih paprika

Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Pored toga što je veoma moćan antioksidant, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa u krvi. Ako ste anemični uz standardnu terapiju obavezno povećajte unos crvenih paprika.

Bogat izvor magnezijuma i vitamina B6. Ova kombinacija vitamina i minerala smanjuje simptome anksioznosti posebno one povezane sa PMS-om. Vitamin B6 je takođe prirodni diuretik pa se preporučuje kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom i kod ljudi koji pate od nadutosti.

Pospešuju vid. Pošto su veoma bogate vitaminom A, crvene papike utiču na zdravlje očiju i održavaju dobar vid, posebno onaj noćni i zato ih jedite što više.

Prepune antioksidanata. Kombinacija vitamina A i C, crvene papprike čini povrćem veoma bogatim antioksidantima. Još kad tu ubrojimo likopen dobijamo zaista supernamirnicu. Likopen je supstanca koja paprici i paradajzu daje crvenu boju, a poznata je po tome što snižava rizik od nastanka raka pluća i prostate.

Sagorite više kalorija pomoću crvenih paprika. Najnovija istraživanja su pokazala da crvene paprike aktiviraju probavu i ubrzavaju metabolizam i to bez obzira na to što ne sadrže kapsaicin koji daje ljutinu namirnicama i koji dokazano ubrzava metabolizam. Baš kao i ljute papričice, crvene paprike ubrzavaju metabolizam, ali bez ubrzavanja pulsa i povišenog krvnog pritiska koji mogu doći kao nuspojava kapsaicina.

Probajte još i… Peglana paprika – zimnica kojoj ne možete odoleti

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!