Start Zanimljivosti Pikatna, ljuta i moćan afrodizijak

Pikatna, ljuta i moćan afrodizijak

ljute papricice

Pikantna namirnica koja jelima daje ljutu notu, u sebi krije jedan čudotvoran sastojak.

Kolumbo je prvi doneo čili papričice (naziv potiče od astečke reči ”ch īlli”) iz Novog sveta na Stari kontinent, a u Americi se ova vrsta paprike upotrebljavala gotovo 7.000 godina.

Plodovi papričice su velikog istraživača podsećali na crni biber, koji je u to vreme bio vrlo skup i cenjen začin u Europi. Zahvaljujući lakoći uzgoja, papričica je brzo zauzela značajno mesto u tradicionalnoj kuhinji, kao i u medicini širom sveta. Narodni lekari koristili su je za lečenje brojnih tegoba – od bolova do podsticanja seksualne želje.

Materija koja čini plod ljutim – kapsaicin – danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Brojna istraživanja potvrđuju da on blokira receptore za bol koji prenose poruku do mozga. Najnovija istraživanja upućuju na to da ljuta papričica može pomoći i u procesu mršavljenja. Osim toga, postoje indicije da ona može da kontroliše nivo šećera u krvi, jer podiže nivo hormona koji reguliše šećer, a snižava udeo grelina (hormon gladi).

Prilikom nanošenja krema i masti s kapsaicinom za spoljnu primenu u analgetske svrhe, obavezno pratite uputstva na proizvodima. Kad je o efektu mršavljenja reč, nije utvrđena egzaktna doza kapsaicina, ali česta konzumacija čili papričice – sveže ili u prahu – u ishrani svakako može poboljšati okus jela i pomoći u kontroli telesne težine.

Izvor: vecernji.hr

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!