Start Zanimljivosti Pileća supa pomaže kod prehlade

Pileća supa pomaže kod prehlade

pileca'supa

Kombinacija pilećeg mesa i povrća u supi je važna u odbrani pluća od virusne infekcije

Topla pileća supa nadaleko je poznat saveznik u borbi protiv prehlade. Čuveni „jevrejski penicilin” preporučuje se vekovima kao idealan lek tokom zimskih dana.

Osim što je veoma ukusna, supa obezbeđuje hidraciju organizma i stimuliše apetit. Što je najvažnije, istraživanja su pokazala da ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade. Naime, neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih puteva, koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.

Naučni dokazi

Postoje naučni dokazi da pileća supa sadrži komponente slične sastojcima u lekovima koji se koriste u modernoj medicini protiv prehlade. Naime, piletina sadrži amino-kiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuvanja supe. Ona je slična acetil-cisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade, tj. smanjuje zapušenost nosa i olakšava nazalnu sekreciju. Inače, udisanje isparenja vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom.

Izvor antioksidanata

Osim proteina, pileće meso je izvor antioksidanata – cinka i vitamina E. Cink je zvezda među mineralima imunog sistema. Nedostatak ovog elementa je udružen sa slabljenjem imunog sistema i direktno povezan sa smanjenom sposobnošću umnožavanja T-limfocita i opadanjem broja drugih belih i crvenih ćelija krvi.

Kako deluje

Supa, u stvari, „kontroliše” bela krvna zrnca – neutrofile. Prehlada je rezultat infekcije u gornjim disajnim putevima, koja proizvodi zapaljenje. Tokom prehlade, bele krvne ćelije „dolaze” u sluzokožu nosa i oslobađaju hemikalije koje dovode do zapušenosti. Pileća supa stopira kretanje neutrofila, doprinoseći tako smanjenju zapaljenja.

U kombinaciji s povrćem

Dodajte supi sveže povrće i dobićete još jačeg saveznika u zimskim danima. Lukom povećavate nivo antioksidanta kvercetina, a komadićima celera i šargarepe jačate prisustvo beta-karotena, vitamina A i kalijuma.

Začini koji se dodaju pilećoj supi (beli luk, biber) imaju efekta na sluz isto kao i lekovi za kašalj, koji razblažuju sluz i olakšavaju disanje.

Dobar efekat pileće supe pokazalo je istraživanje sprovedeno početkom godine. Studija koja je obuhvatila 1.000 ljudi otkrila je da pileća supa ima isti pozitivan učinak kao paracetamol.

Domaća ili iz kesice

Suve supe (instant) sadrže sastojke koji odgovaraju zahtevima lakog spremanja. Meso u njima je prerađeno tako što je sušeno na veoma niskim temperaturama. Masti su pojačane, a povrće dehidrirano. Gotove supe mogu imati sličan efekat kao i domaća pileća supa. Za ishranu dece bolje su domaće supe zbog svežih sastojaka i nutritivnog kvaliteta.

Korisni saveti

– Uvek stavite pileće meso u hladnu vodu, nikad u toplu ili vruću.

– Dobra supa zahteva dodatak soli.

– Ukoliko je moguće, nemojte da koristite zaleđeno pile, jer zamrzavanje pojačava izdvajanje vode iz mesa.

– Osnovni recept za pileću supu: koristi se pileće meso, povrće (crni luk, beli luk, šargarepa, celer) i začini (lorber, peršun).

Izvor: stil-magazin.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!