Start Zanimljivosti Pogledajte kojih 7 namirnica koje normalizuju rad štitne žlezde

Pogledajte kojih 7 namirnica koje normalizuju rad štitne žlezde

Nepravilan rad štitne žlezde može imati razne negativne posledice po funkcionisanje organizma. Najčešći simptomi su: razdražljivost, odnosno nagle i česte promene raspoloženja, višak kilograma i nedostatak koncentracije.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto:Guliver/Thinkstock

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Simptomi koje štitna žlezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo, a ovim poremećajima. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Oslabljen rad štitne žlezde direktno utiče na metabolizam pa je neophodan dovoljan unos tečnosti, najmanje 8 do 12 čaša vode dnevno kako biste ubrzali metaboličke procese. Takođe, određene namirnice mogu da vam pomognu da regulišete rad štitne žlezde ili da marak ublažite neprijatne simptome…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Integralne žitarice

Usporeno varenje i lenja creva čest su simptom hipotireoze. Doručak bogat integralnim žitaricama kao što su ovsene pahuljice, ili integralni hleb, testenina i pirinač za ručak bogati te su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada creva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlezde, pa ukoliko koristite ovakve lekove, uyimajte ih nekoliko sati pre ili posle konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Koje još namirnice mogu da vam pomognu da regulišete funkcionisanje štitne žlezde pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!