Start Kuvamo sa Pomoravkin recept za piletinu u sosu od putera i vina

Pomoravkin recept za piletinu u sosu od putera i vina

Piletina u aromatičnom sosu sa parmezanom
Foto: Cooking with Zoki
  • 35 minuta
  • 2 osobe
  • Lako

Sastojci:

±500 g belog mesa
75 g brašna
2 jaja
4 kašike seckanog peršuna
60 g sitno rendanog parmezana
125 ml belog vina
125 ml pilećeg bujona
1 čen belog luka
50 ml maslinovog ulja
50 g putera
½ limuna (sok)

Priprema:

1. Piletinu očistiti od kožice i viška masnoće, oprati i osušiti papirnim ubrusom
2. Oštrim nožem meso raseći na pola tj. zarezati tako da se dobije šnicla.
3. Meso staviti između dva lista providne folije i istući tučkom za meso.
4. Zatim, začiniti solju, biberom i začinom za piletinu, pa ostaviti sa strane.
5. U široj posudi umutiti jaja, blago začiniti, dodati rendani parmezan i polovinu iseckanog peršuna, pa sve dobro promešati.
6. Brašno usuti u posebnu posudu, pripremiti bujon, belo vino i iseckati beli luk.
7. U tiganj usuti ulje i polovinu putera, pa zagrejati na umerenoj temperaturi.
8. Piletinu sa svih strana uvaljati u brašno (višak otresti), pa umočiti u smesu sa jajima tako da bude bogato obložena sa svih strana.
9. Šnicle staviti u tiganj sa ugrejanim uljem i pržiti sa obe strane dok fino ne porumene tj. oko 4-5 minuta svaku stranu. Prežno meso izvaditi na tanjir i prekriti alu-folijom.
10. Tiganj skloniti sa vatre i dodati vino, seckan peršun, sok od limuna bujon, ostatak peršuna i putera pa vratiti na vatru i kuvati dok se sos blago ne reducira.
11. Vratiti piletinu i kuvati u sosu par minuta na umerenoj temperaturi.
12. Meso servirati sa prelivom, prilogom po želji i dekorisati seckanim peršunom.

Na sledećoj strani pogledajte pripremu recepta u slikama tzv. korak po korak…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!