Start Zanimljivosti Pravilna ishrane tokom posta

Pravilna ishrane tokom posta

dr-08

Počeo je Božićni post. Traje šest nedelja, do Božića, 7. januara. Za sve one koji planiraju da se pridržavaju posta, režim ishrane se iz osnove menja. Upravo u to vreme o hrani treba da vodite najviše računa i da je prilagodite sopstvenim potrebama.

Evo kako bi prema nutricionistima trebalo da izgleda pravilna i uravnotežena ishrana u dane posta:

Dan treba početi doručkom i obavezno predvideti vreme i organizovati nabavku za sva tri osnovna dnevna obroka. Veoma je važno svakodnevno jesti voće i piti prirodno ceđene sokove. Obavezno jedanput dnevno jesti salate od svežeg ili kiselog povrća (koje su odlični probiotici), kao i jela od kuvanog, barenog ili dinstanog povrća.
Svaki dan uneti obrok od mahunarki (grašak, sočivo, pasulj, lebleblije, boranije, pečurke) koje imaju nizak glikemijski indeks, a pružaju dovoljno energije za brojne dnevne aktivnosti. Od mahunarki mogu da se kuvaju čorbe, da se prave salate, pirei, pite, variva i musake. Sveži voćni sokovi, voće i pirei od voća treba da se nađu na vašem meniju dva puta u toku dana. Svakodnevno u organizam treba uneti dva i po litra vode i čaja.

Nutricionista Milka Raičević savetuje da ne treba preterivati sa količinom hrane, i savetuje obroke iz manjih tanjira koji nisu masni ili pikantni.
– Na slave ne odlazite gladni jer ćete doći u iskušenje pred količinom hrane. Jedna čaša vina je sasvim dovoljna i ograničite se na nju, a gazirana pića bi trebalo izbegavati.

Što se konzumacije alkohola tiče, savet je da ne pijete aperitive kao što su rakije i likeri, a ako ste srčani bolesnik, obavezno uzmite propisanu terapiju. U toku posta organizam je osteljiviji na alkohol, a ljudi ili premalo jedu i puno piju, ili previše i jedu i piju, što dovodi do šoka u organizmu. U tom slučaju prošetajte, istuširajte se kad dođete kući i popijte andol.

U početku ovakogvog režima ishrane postoje prolazne kratkotrajne reakcije organizma koje su posledica čišćenja i izbacivanja toksina: probavne tegobe, promena apetita, promena raspoloženja… Pojačana potreba za jelom može da bude i posledica niskog nivoa šećera u krvi ili velike količine kiseline u želucu. Zato je veoma važno da jedete na dva do dva i po sata da biste izbegli ove simptome. Za par dana će simptomi nestati i vratite se na četiri do pet obroka dnevno.

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!