Start Zanimljivosti Prirodni antibiotik: Da li ste probali sremuš?

Prirodni antibiotik: Da li ste probali sremuš?

sremus

Bolešljivi ljudi i malokrvne osobe trebalo bi da ga cene kao zlato, a mladi bi cvetali kao ruže i razvijali se kao jele na suncu, ako bi ga jeli u dovoljnoj količini – ovako je o sremušu (Allium ursinum) zabeležio poznati prirodnjak dr Kuncle. Crembuš, divlji beli ili medveđi luk, 1992. proglašen medicinskom biljkom godine u Evropi, širokog je spektra delovanja, a pre svega je prirodni antibiotik.

Mnogi i ne slute koliko je lekovit, čak ne znaju ni kako izgleda. Oni, bolje obavešteni, često ga imaju na trpezi. Uprkos tome što je čak 20 puta lekovitiji od belog luka, veliki broj osoba ga izbegava zbog jake arome.

U kulinarstvu se koristi kao salata, začin čorbama ili kuvanim specijalitetima, a ukusan je i sam – ako se pripremi na isti način kao spanać. Ako se sitno iseče i pomeša sa svežim sirom ili pavlakom, odličan je namaz za hleb ili može da se upotrebi za ukrašavanje jela.

Međutim, u prirodi se mladi listovi sremuša mogu naći samo 30 dana u godini i dobri su jedino dok biljka ne procveta. Zamrzavanjem ili sušenjem gube se lekovita svojstva, a loša strana je i što ako se ovaj luk presadi, dolazi do genetske modifikacije.

Izvor i foto: Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!