Probajte palentu pripremljenu na ovaj način!

Probajte palentu pripremljenu na ovaj način!

SHARE

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

300 g palente
1.5 l vode
1 kašičica morske soli
80 g putera
50 g tvrdi sir
1 manji patlidžan
3 paradajza
2 crvene paprike
so, biber
maslinovo ulje
list bosiljka

Priprema:

1. Vodu sipati u dublju posudu i staviti da provRi. Kada voda provri dodati so i smanjiti temperaturu na umerenu vrednost.
2. U ključajuću vodu polako sipati palentu sve vreme mešajući varjačom ili žicom. Nastaviti mešanje sve dok se smesa nezgusne, oko 2-3 minuta. Zatim, temperaturu smanjiti na donju vrednost (2 od 6) i ostaviti da kuva najmanje 45 minuta, mešajući palentu na svakih 8-10 minuta ili po potrebi.
3. Ako palenta postane baš gusta polako dodati oko 80 ml vruće vode i nastaviti kuvanje. Pred kraj kuvanja dodati rendani tvrdi sir, puter i so prema ukusu.
4. Na tepsiju obloženu papirom za pečenje preručiti smesu i ravnomerno je rasporediti. Palentu ostaviti da se ohladi i očvrsne. Kada se palenta prohladi i stegne izvaditi je i prevrnuti na tanjir za posluživanje, pa ukloniti papir za pečenje.
5. Patlidžan oprati, izrazati po dužini na četvrtine a zatim na manje komade. Papriku iseći na šnite a paradajz na kolutove.
6. U dubljem tiganju ugrejati ulje i propržiti pripremljeno povrće toliko da ipak zadrži oblik i čvrstinu. Začiniti prema ukusu, prebaciti na palentu, dekorisati listovima bosiljka i poslužiti.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?