Start Zanimljivosti Produžite rok trajanja određenim namirnicama!

Produžite rok trajanja određenim namirnicama!

Foto: Thinkstock

Ponekad kupujemo namirnice ne gledajući rok trajanja, pa kada dođemo kući i vidimo do kada su upotrebljive, vrlo često ih bacamo. U brzini opet ponavljamo istu grešku, zbog čega mnogo hrane završi u kontejneru. Međutim, u nekim slučajevima to možemo da izbegnemo. Na sreću, postoje namirnice koje mogu da se iskoriste, iako im je rok upotrebe istekao. Ali, važno je da se u to uverimo tako što ćemo ih testirati ili ih staviti na pravo mesto.

Da bismo bili sigurni da je testenina još upotrebljiva, iako na ambalaži piše da nije, dovoljno je da je pomirišemo. Ako ne osećamo neugodan miris, to znači da možemo da je skuvamo i u njoj uživamo. Isto važi i za slane grickalice – čips, grisine, krekere…

Kada stavimo jaja u posudu sa vodom i ona potonu, nisu se pokvarila. Ona koja ne izdrže taj test, bacite, jer nisu za jelo.

Mesu i hlebu možete da produžite rok trajanja tako što ćete ih zamrznuti, a konzerviranoj hrani tako što ćete je držati na tamnom i hladnom mestu. U tom slučaju ne morate da se obazirete na datum koji piše na ambalaži.

Pasterizovano mleko će duže trajati ako ga budete držali što dalje od vrata frižidera, a što bliže „leđima“.
postoje namirnice koje mogu da se iskoriste, iako im je rok upotrebe istekao. Ali, važno je da se u to uverimo tako što ćemo ih testirati ili ih staviti na pravo mesto

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!