Start Zanimljivosti Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

Mart je mesec koji je u znaku borbe protiv raka. Kako stručnjaci ističu, kancer bi mogao biti izbegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promeni loš način života. Takođe, u slučaju razvoja bolesti, način života igra veoma važnu ulogu tokom procesa lečenja, i značajno utiče na kvalitet života.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Iako se ne zna šta izaziva tumore, postoje neke stvari za koje je dokazano da mogu da povećaju ili umanje rizik od ove bolesti. Zloćudne bolesti izlečive su ako se otkriju na vreme, a rizik od oboljenja značajno možete umanjiti ako primenjujete zdravije životne navike. Pogledajte u nastavku kojih loših životnih navika treba da se odreknete što pre.

Previše slatkiša i gaziranih pića

Šećer sam po sebi ne izaziva rak. Ali gazirana pića i slatkiši u sebi sadrže prazne kalorije koje dokazano mogu povećati rizik od raka. Međutim, to ne znači da slatkiše treba potpuno da izbacite, jer ukoliko se hranite zdravo i pravilno, sasvim je u redu da se ponekad počastite slatkišem, ali se ipak trudite na preterujete.

Što se gaziranih pića tiče, novije istraživanje pokazalo je da redovna konzumacija gaziranih pića može izazvati rak gušterače, te da povećava rizik od ove bolesti za čak 87 odsto. I ovde problem izaziva prevelika količina šećera koju gazirani napici u sebi sadrže, akoja remeti rad gušterače i može izazvati jedan od najsrtonosnijih karcinoma.

Koje još loše životne navike morate da promenite kako biste smanjili rizik od raka pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!