Foto: Dragica Lovčević
Priprema: 50 min.
Mirovanje: 60 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 6 svinjskih šnicli
* 6 kiselih krastavčića
* 70 g kačkavalja
* 2 sveže paprike
* malo soli
* mešavina suvih biljnih začina
* 4 kašike brašna
* 3 kašike masti
* 1 kašika seckanog peršuna
Za sos:
* 2 kašike brašna
* 60 g feta sira
* 150 ml mleka
* biber
* so
Priprema:
1. Svinjske šnicle blago istanjiti tučkom za meso, posoliti ih, posuti mešavinom suvih biljnih začina i pobiberiti. Prekriti ih folijom i ostaviti da odstoje u frižideru 60 min.
2. Kačkavalj iseći na tanke listove a papriku na štapiće.
3. Na svaku šniclu naneti list kačkavalja, po sredini staviti kiseli krastavčić i sa strana nekoliko štapića crvene paprike.
4. Pažljivo urolati i krajeve pričvrstiti čačkalicom da se ne razviju.
5. Oblikovane rolnice uvaljati u brašno.
6. U tiganju zagrejati malo masti pa porpržiti rolnice sa svih strana da porumene. Izvaditi ih iz masnoće, poslagati u vatrostalnu činiju i posuti peršunom.
7. U masnoću od pečenja dodati brašno te promešati i kratko propržiti. Ubaciti feta sir i mešati dok se sastojci ne povežu. Sipati mleko i prokuvati.
8. Sos preliti preko šnicli u činiji poklopiti ih i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta. Potom ukloniti poklopac i kratko zapeći.
Recept Dragice Lovčević iz Šapca