Start Deserti Torte Šarena torta

Šarena torta

DH
DH

Sastojci:
za kore
– 12 belanaca
– 400 g šećera
– 2 kašike sirćeta
– 1 kašika kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 125 g mlevenih oraha
za fil
– 12 žumanaca
– 100 g šećera
– 50 g gustina
– 3 dl mleka
– 200 g čokolade
– 250 g margarina
– 150 g šećera u prahu
ostali sastojci
– 6 dl slatke pavlake

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu kašiku sirćeta i mutiti dok se ne dobije gust šam.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći koru 60 min. Pečenu koru vertikalno preseći napola da se dobiju dve kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 belanaca sa 150 g šećera u čvrst šam. Dodati kakao, prašak za pecivo i mlevene orahe pa polako promešati. Od pripremljene smese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podeliti je na dva dela.
Fil:
1. Umutiti 6 žumanaca sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuvati u 3 dl mleka da se dobije gusti fil. U još topao fil dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanaca sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati oba fila i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smesa.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sledećim redosledom (bela kora, fil, šlag, crna kora, fil, šlag, bela kora, fil, šlag, crna kora, šlag).

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!