Start Namirnica nedelje Šargarepa

Šargarepa

sargarepa_0

Pargarepa ili mrkva je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Povrtna biljka ima nekoliko narodnih naziva merlin, koren, žuta repa, mrkvač.

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka i ima antibiotičko dejstvo.

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. Šargarepa se u ishrani koristi: sirova (kao salata, cela, seckana na kolutiće ili rendana…), kuvana ili barena (supe, čorbe, jela bez mesa ili jela sa mesom), kao začin ili kao prilog drugim jelima.

Koristi se i zimi pošto se lako čuva u frižideru ili zamrzivaču. Sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj.

Sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset odsto beta karotena.

Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. Šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se priprema sa malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

Sok od šargarepa je veoma zdrav bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom. Sok od šargarepe se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Ispitivanjima je utvrđeno da šargarepa ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje deci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.

Izvor: b92.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!