Start Namirnica nedelje Sezona je ovog zeljastog povrća – kelj

Sezona je ovog zeljastog povrća – kelj

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Kelj je namirnica slična kupusu koja je osvojila Evropu zahvaljujući selekciji koju su u XVIII veku izvršili belgijskii poljoprivrednici. Pored tzv. glavatog kelja, koji je najrasprostranjeniji, tu su i lisnati i kelj pupčar (prokelj).
Ova namirnica je siromašna kalorijama ali bogata mineralima (mangan, kalcijum, gvožđe i magnezijum) i vitaminima. Karetonoidi, moćni antioksidanti koji štite ćelije od dejstva slobodnih radikala, su element kojim kelj obiluje. Inače, karetonoidi blagotvorno utiču na vid tako što štite oči od ultraljubičastog zračenja. Kelj je i odličan izvor vitamina A, C, mangana, a sadrži i hranljiva vlakna, kalcijum, bakar, vitamina B6 i kalijum.
Pored navedenog, kelj je bogat dijetetskim vlaknima (celuloza, hemiceluloza, polifruktani) koja su neophodna za dobru probavu, održavanje nivoa holesterola i šećera i regulaciju crevne mikroflore.
Osobama koje imaju probleme sa radom štitne žlezde ili bubrezima i bešikom savetuje se oprez u konzumaciji kelja jer sadrži oksalate.

Predlažemo vam ove recepte sa keljom: rižoto s povrćem i prženim prokeljom, kuglice od kelja, musaka od kelja i smuti od kelja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!