Start Zanimljivosti Sezona slava je počela: Kako dekorisati slavsku trpezu?

Sezona slava je počela: Kako dekorisati slavsku trpezu?

Sezona slava je počela, a svaka domaćica želi da na svoje goste ostavi što lepši utisak. Postavljanje slavske trpeze je, nakon pripreme hrane za goste, jedan od najzahtevnijih zadataka u pripremi slavske trpeze.

Iako je slava tradicionalna porodična proslava, sam ambijent, kao i slavsku trpezu možete ukrasiti na moderan i elegantan način. Kako bi vaša trpeza bila što lepša, pored slavske sveće i kolača, obratite pažnju na to kakav ćete poslužiti escajg, čaše, stolnjake, salvete, vazne, tacne…

Stolovi i stolice

Pre svega, odaberite stolove i stolice za kojima će sedeti gosti. Poznato je da se u ovakvim prilikama očekuje veliki broj gostiju, pa da se stolovi i stolice pozajmljuju od komšija, prijatelja, rođaka… Samim tim one su potpuno različite što ne ostavlja lep utisak. Stoga, stolove prekrijte dugim belim stolnjacima, a na njih stavite nadstolnjake, jednobojne ili šarene, ali nemojte preterivati sa šarama. Stolice možete “presvući” navlakama, kako se ne bi razlikovale. Navlake, pritom, ne moraju biti skupocene, dovoljne su bele presvlake preko kojih ćete vezati mašnu u boji istoj, ili sličnoj nijansi nadstolnjaka čime ćete postići svečan izgled. Ukoliko umesto stolica postavite klupe, možete ih prekriti istim, ili sličnim, presvlakama, ili dekorativnim jastucima, čime ćete im dati svečan izgled.

Tanjiri i poslužavnici

U zavisnosti od toga koju ćete hranu služiti toga dana, odabraćete i vrstu tanjira koji će se naći na stolu. Nije bitno samo da postavite duboki tanjir na plitki, već je potrebno i uskladiti dezen tanjira sa ostatkom stola. Ukoliko tanjiri nisu jednobojni, i ovde na snagu stupa “raličitost” usled pozajmljivanja posuđa, ali ovaj problem možete rešiti tako što nećete tanjire sa istim dezenom postaviti na jednom delu stola, nego ćete ih prošarati naizmeničnim redom u krug oko stola. Što s eposlužavnika i činija tiče, poželjno je da oni budu makar u istoj boji, kako bi uspostavili harmoniju u u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

Čaše

Odabir čaša zavisi od vrste pića koje ćete služiti. Obavezne su čaše za vodu i vino, ali i za žestoka pića. Pritom, za njih važi isto pravilo kao i za tanjire, te ih, ukoliko su različitog dizajna, rasporedite po čitavom stolu u krug nekim nepravilnim redosledom, te ćete na taj način ostaviti utisak da je sve na svom mestu i da ste baš tako želeli da bude. Poigrajte se kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih i na taj način stvorite jedinstvenu dekoraciju.

Escajg

Kao i sve ostalo na vašem slavskom stolu, i escajg može biti vrlo dekorativan, kreativan, elegantan… Dizajn kašika, viljušaka i noževa može značajno da doprinese vizuelnom efektu vaše slavske trpeze, naročito ukoliko escajg stavite u svečano savijene salvete.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!