Start Pića Sokovi Sirup od zove

Sirup od zove

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke u Evropi, a Hipokrat je govorio da cvet zove može da zameni sve lekove. Koristili su je za lečenje žutice, upala, problema sa varenjem, gripa, ženskih bolesti, ali i kao zaštitu od zlih sila.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, karotenima, vitaminom C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova, odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava, jer su to moćni antioksidansi koji štite naše ćelije, piše “Alternativa za vas”.

Ima laksativno dejstvo što je čini odličnim saveznikom ukoliko želite da ubrzate dijetu ili imate višak tečnosti u organizmu.

Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži, a često se nalazi u kremama protiv akni.

Svi delovi zove su lekoviti, ali se najčešće koriste cvetovi i bobice. Bere se krajem aprila i tokom celog maja, ali samo kada je sunčan i suv dan, a koristi se za pripremanje sirupa, soka, čaja, likera, džema, čak i vina.

Sirup od zove

Potrebno:
– 2 kg šećera
– 5 l vode
– 30 gr limuntusa
– jedan ceo limun
– 40 cvetova zove

Priprema:
Otopite šećer u limuntusu i dve litre vode. Skinite sa šporeta i dodajte ostatak vode. Time prelijte cvetove zove i dodajte opran i na kriške (sa sve korom) isečen limun. Poklopite i ostavite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi 24 sata.

Izvadite cvetove i limun, a zatim procedite sirup (može i kroz pelenu). Sirup sipajte u čiste staklene flaše. Rok trajanja je oko sedam dana, ali ako želite da imate ovaj sirup tokom cele godine, sipajte ga u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

Uživajte u zovi i proleću!

Izvor: mondo.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!