Start Deserti Ostalo Sjajna poslastica sa sezonskim voćem – rolat s jagodama

Sjajna poslastica sa sezonskim voćem – rolat s jagodama

Beli rolat s jagodama
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
4 jajeta
100 g šećera
50 g mekog brašna
50 g gustina
½ praška za pecivo
Krem
500 ml kisele pavlake
150 g šećera u prahu
10 g želatina u prahu
jagode
Dekoracija
jagode

Priprema:

Testo
1. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa 75 g šećera da se dobije svetlo žuta boja.
2. U drugoj posudi umutiti belanca uz postepeno dodavanje 25 g šećera tako da smesa bude veoma gusta tj. da se dobije čvrst sneg.
3. Umućena belanca polako dodavati u umućena žumanca i smesu mešati laganim pokretima.
4. Dodati prethodno pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo pa laganim pokretima umutiti smesu da ne bude grudvica.

Kroasan torta sa jagodama

5. Testo preručiti u pleh za pečenje (32×25 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti.
6. Smesu peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC 10 minuta tj. dok se ne stvori tanka pokorica svetlo žute boje (proveriti čačkalicom). Ovo je ključni korak izrade jer ako se testo prepeče rolat će se lomiti pri savijanju.
7. Pek papir istih dimenzija kao testo posuti sa 2-3 kašike šećera i ostaviti na radnoj površini.
8. Ispečeno testo izvaditi iz pleha tako da gornjom stranom bude položeno na pripremljen papir posut šećerom i ostaviti da se malo prohladi.
Krem
1. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim, rastopiti ali voditi računa da ne provri i mešati.
2. Kiselu pavlaku sjediniti sa šećerom u prahu, pa u pripremljenu masu dodati rastopljen želatin i sve dobro umutiti.
3. Deo pripremljene smese odvojiti za dekoraciju.
Finalni postupak
1. Ukloniti papir na kome se testo peklo pa ga premazati slatkom pavlakom. Deo testa uz dužu stranicu ne premazivati da tokom savijanja fil ne bi cureo.
2. Iseckane jagode ravnomerno naneti uz donju, širu, ivicu za debljinu 2-3 prsta.
3. Premazano testo zaviti u valjak i uviti u najlon foliju. Rolat položiti na poslužavnik tako da leži na sastavljenim ivicama i ostaviti da se stegne i ohladi.
4. Rolat premazati pavlakom i ukrasiti po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!