Start Kuvamo sa Gastronomske priče Da li se suši uvek pravi samo od sirove ribe?

Da li se suši uvek pravi samo od sirove ribe?

Vrste sušija
Foto: Guliver/Thinkstock
Tradicionalni japanski zalogaji zapravo se daleko češće prave od termički obrađene ribe i morskih plodova, ili su pak vegetarijanski i uopšte ne sadrže namirnice životinjskog porekla. Suši zahteva znalačko kombinovanje ukusa i tekstura raznih namirnica koje se slažu, te njihovo aranžiranje na jestivi papir od morske trave (nori).
Postoje dve glavne vrste sušija – maki i nigiri. Kod makija sastojci se na noriju valjaju i formira se mali valjak koji se seče na kružiće veličine zalogaja. Nigiri je pak slojevito ređanje sastojaka na nori bez uvijanja. Osnovne namirnice za pripremu sušija su pirinač, sveže povrće i vasabi (tzv. zeleni ren), dok se obično služi uz soja sos i gari (ukišeljeni đumbir u listićima). Forme sušija sa sirovom ribom zovu se sašimi, dok je, na primer, tamago napravljen od slatkog omleta od kokošijih ili pačjih jaja.
Suši s mesom masnih riba, kao što su skuše, sardine ili haringe, obezbeđuje veliki unos omega-3 masnih kiselina, korisnih u prevenciji srčanih bolesti i artritisa. Pirinač je dobar izvor ugljenih hidrata i proteina, a ne sadrži gluten, dok je nori bogat proteinima, mineralima (posebno jodom, koji ima važnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke), te vitaminima A, B1, B2, B6 i C, što čuvaju srce i krvne sudove.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!