Start Glavna jela Supe i čorbe Škembe čorba ili čorba s tripicama

Škembe čorba ili čorba s tripicama

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 5 h
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

½ kg junećih tripica
120 ml ulja
250 ml mleka
1 kašičica aleve paprike
3 lista lovora
1 koren celera
voda za kuvanje

Priprema:

1. Tripice kuvati u kipućoj vodi par minuta a zatim očistiti sa obe strane da površina postane glatka
2. Proprati i potopiti u hladnu vodu, dodati očišćen i na polovine isečen celer, lovorov list i staviti da se kuva. Kada provri kuvati oko 4-5 sati poklopljeno na laganoj vatri. Povremeno dolivati vruću vodu tako da tripice uvek budu potopljene u vodu.
3. Kuvane tripice procediti (tečnost sačuvati) i iseći na manje parčiće ili tračice. Celer i lovor ukloniti.
4. Ugrejati ulje pa dodati alevu papriku i napraviti zapršku.
5. Vodu u kojoj su se tripice kuvale začiniti prema ukusu i dodati mleko pa preliti pripremljenom zaprškom.
6. Dodati iseckane tripice, promešati i dodatno začiniti ako je potrebno, pa ostaviti na isključenoj ringli da se krčka još desetak minuta.
7. Služiti toplo uz domaći hleb i sirće ili limunov sok.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!