Start Zanimljivosti Slatko istraživanje: Kakao poboljšava pamćenje!

Slatko istraživanje: Kakao poboljšava pamćenje!

kakao

Čokolada i topli kakao umesto pilula? Ko ne bi poželeo takvu kombinaciju?

Premda nam nova studija objavljena 26. oktobra 2014. godine u časopisu “Nature Neuroscience” ukazuje da bismo odmah mogli da naručimo i jedno i drugo, ipak treba sačekati da naučnici reše pitanje – kako uzeti 900 miligrama flavanola dnevno koliko je potrebno da ovaj antioksidant pomogne mozgu da obnovi sposobnost pamćenja.

Naime, utvrđeno je da flavanol podstiče cirkulaciju krvi u hipokamusu – što je područje mozga povezano sa učenjem i memorijom. U ispitivanju su učestvovali pacijenti starosti između 50 i 65 godina, a jednoj grupi je prepisana megadoza flavonala – 900 miligrama. Pokazalo se da su već tri meseca kasnije imali bolje rezultate na testu za demenciju nego kontrolna grupa, kojoj je prepisano samo po 10 miligrama flavonala dnevno.

Prema rečima dr Skota Smita, autora istraživanja, to nikako ne znači da svi sad treba da navalimo na čokoladu i jedemo je u ogromnim količinama. Međutim, rezultati istraživanja su toliko ohrabrujući da će stručnjaci sigurno pokušati da nađu način da se flavonal konzumira – u ovoj studiji on je pripremljen u obliku specijalnog napitka.

Izvor: Lisa
Foto: Pinterest

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!