Start Kako napraviti Slavski kolač s mirisom bosiljka

Slavski kolač s mirisom bosiljka

Recept Katarine Rajković iz Leskovca

slav

  • 95 min
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 kg brašna
500 ml mleka
1 kockica svežeg kvasca
50 ml svete vodice
2 jajeta
2-3 kašike šecera
50 ml ulja
malo soli
bosiljak za ukrašavanje

Da li mesite slavski kolač?

Priprema

1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa kašikom šecera i ostaviti da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa jajima i uljem, dodati malo soli, preostalo mleko i svetu vodicu.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac, pa zamesiti gipko srednje meko testo postepeno dodajući preostalo brašno.
4. Testo ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
5. Nakon toga nadošlo testo podeliti na pet jufki, jednu vecu i četiri manje.
6. Veliku jufku staviti na sredinu podmazane dublje šerpe (u kojoj ce se peći kolač), a preostale četiri rasporediti oko centralne jufke.
7. Ostaviti na toplom da odstoji još 20 minuta, a zatim premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumeni.
8. Pečen kolač po želji dekorisati svežim ili suvim bosiljkom i ukrasima napravljenim od brašna, vode i soli, pa ih ulepiti umućenim belancetom.

Napomena: Sveta vodica prilikom obreda poprimi miris bosiljka, koji se kao posebna aroma primećuje u ovom svetom hlebu.

Pratite nas i na Instagramu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!