Start Zanimljivosti Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Manje jedete, ali kilogrami se i dalje talože? Ovaj problem nastaje jer vaš organizam štedi energiju, umesto da sagoreva višak masti. Srećom, postoje brojne namirnice koje bude organizam i ubrzavaju metabolizam, i na taj način vam pomažu da se oslobodite viška kilograma. Danas vam predstavljamo samo neke od njih…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pogledajte u nastavku koje vam sve namirnice mogu pomoći u borbi protiv masnih naslaga…

1. Pijte što više vode

Kako biste “probudili” i ubrzali vaš metabolizam, pre svega pijte što više tečnosti, odnosno vode. Voda pročišćava organizam i pomaže izbacivanje štetnih toksina, a pospešuje i varenje i mršavljenje. Pritom, trudite se da pijete hladnu vodu jer telo troši više kalorija trudeći se da je zagreje i na taj način oslobađa telo od masnih naslaga. Takođe, često se dogodi da pomešamo glad sa žeđu, pa kad god pomislite na to kako biste nešto pojeli probajte prvo sa čašom vode – možda ste samo žedni.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

2. Jaja

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, jer “budi” vaš organizam u samom startu. Jaja su čest izbor za prvi dnevni obrok, što je dobro, jer su ona jedan od najboljih izvora proteina. Jaja, naime, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne kako bi izgradilo mišićno tkivo, a što je veća mišićna masa, to je brži i metabolizam, te i trošite više kalorija, čak i u stanju mirovanja.

3. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi bogati su proteinima koji pomažu da brže osetite sitost i da ubrzate metabolizam. Pored toga, otkriveno je da namirnice bogate kalcijumom usporavaju enzime za proizvodnju masnoća i podstiču razaranje masnih ćelija. Takođe, ove namirnice čiste creva i potpomažu njihovo pražnjenje. Stoga, uvrstite u vašu ishranu mlečne proizvode, i na taj način sprečite apsorpciju masti iz drugih namirnica koje jedete tokom dana. Kada ih kupujete, opredelite se za one sa povećanim procentom proteina i kombinujte ih sa bobičastim voćem i integralnim žitaricama.

Koje još namirnice ubrzavaju metabolizam zbog čega bi trebalo da ih uvedete u svakodnevnu ishranu i na taj način pospešite proces mršavljenja pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!