Start Kuvamo sa Gastronomske priče Sprža – gastronomsko nasleđe juga Srbije

Sprža – gastronomsko nasleđe juga Srbije

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
Znana još i kao leskovačka kavurma, sprža je pravi delikates i gastronomski dijamant jugoistočne Srbije. Spržu mnogi upoređuju sa valjevskim duvan čvarcima ali ako bismo već morali da poredimo, ovaj specijalitet je više nalik zlatiborskoj kavurmi.  Sprža se služi kao toplo ili hladno predjelo, uz dodatak paprike iz turšije ili tvrdog punomasnog sira. Često se priprema razgrejana sprža sa jajima ili kiselom paprikom iz turšije – što predstavlja pravi gurmanski raritet i potpuni doživljaj.
Postupak pripreme sprže je dugotrajan i naporan, kao i kod većine kvalitetnih, domaćih, mesnatih proizvoda. Pri kraju postupka topljenja masti, na dnu kazana ostavi se malo čvaraka. Zatim se dodaju kuvana ili pržena bela i crna džigerica, sitno seckano meso kuvane i propržene svinjske glave ali i dobro očišćena tanka creva. Svi sastojci se prže na tihoj vatri. Tokom pripreme čvarke treba mešati i pritiskati uz zid kazana, kako bi se ocedila suvišna mast, a ujedno time postigla vlaknasta struktura, karakteristična za ovo jelo.
Priprema ovog proizvoda traje sve dok se sastojci fino ne zarumene, smesa postane kompaktna i vlaknasta. U tom momentu treba ocediti suvišnu mast, posoliti i začiniti pa vratiti u kazan da se još malo prži. Pripremljena masa se izruči na veće tkano platno, zaveže, okači i ostaviti da se ocedi od preostale masti ili se veće posude, obično predviđene za čuvanje masti, napune ovom smesom. Kada se masa ohladi na površini se stvara beli pokrivač tj. preostala mast koja ujedno sprečava kvarenje proizvoda.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!