Start Zanimljivosti Šta se dešava sa telom kada prestanete da jedete hleb?

Šta se dešava sa telom kada prestanete da jedete hleb?

Hleb je bomba koja dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Saznajte šta će se dogoditi s vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom
Hleb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se telu primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.
Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i vezuje tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne i nagle signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.
Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije iz belog hleba zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz ishrane i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, te se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!