Start Odabrani recepti SVE OD JAGODA na jednom mestu

SVE OD JAGODA na jednom mestu

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

2 bloka lisnatog testa
200 g svežih jagoda
Krem
1 l mleka
2 veća jaja (žumanca)
10 kašika šećera
6 kašika gustina
2 vanil-šećera
šećer u prahu

Priprema:

Krema
1. Odvojiti 250 ml mleka a ostatak skuvati sa 6 kašika šećera i vanil-šećerom.
2. U drugoj posudi umutiti žumanca, dodati šećer pa još jednom sve umutiti. Dodati gustin i sve dobro promešati da ne bude grudvica.
3. Kada mleko počne da vri, u tankom mlazu sipati umućenu smesu uz neprekidno mešanje.
4. Smesu kuvati 2-3 minuta dok ne počne da se vidno zgušnjava.
5. Krem preručiti na blago pokvašenu veću tacnu ili tanjir i pokriti najlon folijom da se ne bi stvorila pokorica.
Testo
1. Lisnato testo rastanjiti na debljinu oko 2-3 mm i iseći na manje komade dimenzija 5×10 cm.
2. Položiti testo na pleh za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC dok ne poprimi zlatnožutu boju.
3. Pečeno testo ostaviti u rerni da se ohladi a vrata pećnice odškrinuti.
Finalni postupak
1. Ohlađeno testo filovati tako što je za svaki kolač potrebno naneti kremu na tri sloja testa. Na poslednji sloj naneti krem i ukrasiti svežim jagodama isečenim na listiće i posuti šećerom u prahu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!