Start Zanimljivosti Voće koje verovatno niste nikada probali (3. deo)

Voće koje verovatno niste nikada probali (3. deo)

Pred vama je treći deo predstavljanja voća koje se može pronaći u različitim zemljama, širom sveta. Upoznajte se sa 5 novih plodova i saznajte nešto više o njima. Nikad se ne zna, možda baš vi isprobate neko voće sa ove liste.

1. Karambola

Karambola (Averrhoa carambola), takođe poznata i kao Zvezdano voće, je voće popularno u celoj jugoistočnoj Aziji, u južnom Pacifiku i delovima istočne Azije, a takođe se uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima, te na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Ceo plod je jestiv, uključujući i “voštanu kožu”. Meso je hrskavo, čvrsto i iznimno sočno. S obzirom da se sastoji od 4% šećera, jako je slatko. Ovo voće je bogato antioksidansima, kalijumom i vitaminom C. Ukus karambole se poredi sa mešavinom jabuke, kruške i limuna.

2. Pepino

voce14

Pepino (Solanum muricatum), poznato i kao Pepino dulce ili Slatki pepino je vrsta zimzelenog grma poreklom iz Južne Amerike koji se uzgaja zbog svojih slatkih jestivih plodova.

Ukus ovog slatkog voća se poredi sa mešavinom kruške i dinje. Korisno je za osobe koje pate od dijabetesa, bolesti srca, moždanog udara, i visokog krvnog pritiska. Redovna konzumacija navodno generalno poboljšava izdržljivost.

3. Čerimoja

voce13

Čerimoja – Cherimoya (Annona cherimola) je voće za koje se smatra da izvorno dolazi sa Anda. Ovo voće je prvi put uvezeno u Kaliforniju i Havaje 1871. godine, a zatim je došlo do Italije i Portugala.

Ukus cherimoye zavisi od sorte. Neke vrste imaju sličan ukus ananasu, dok druge imaju slatkoću kruške i jabuke. Ovo voće sadrži 15% šećera, a bogato je i vitaminom C. Semenke se nikada ne smeju slomiti jer su otrovne i mogu izazvati paralizu.

4. Pitaja

voce15

Pitaya (pitaja) ili Zmajevo voće je vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, Srednje i Južne Amerike, a takođe se uzgaja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i Izraelu, Kipru, Kini, i severnoj Australiji.

Meso pitaye, koje se jede sirovo, ima blago slatki ukus i malo kalorija (opisano kao kivi ili lubenica). Seme se jede zajedno s mesom, a ono ima “orašasti” ukus. Od ovog voća se prave i sokovi i vino, dok se od njegovog cveća prave čajevi.

5. Aki

voce12

Aki – Ackee (Blighia sapida) je voće poreklom iz tropske Zapadne Afrike. Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima, a takođe se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva sveta.

Ovo voće sadrži puno masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema holesterola i zasićenih masti, a takođe sadrži dosta belančevina, ugljenih hidrata, vitamina B i C, cinka, kalijuma, kalcijuma i vlakana.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!