Start Zanimljivosti Top 5: Najbolje letnje namirnice

Top 5: Najbolje letnje namirnice

Kada je ishrana u pitanju, leto je jedno od najzahvalnijih godišnjih doba, jer se na našoj trpezi tada mogu naći sveže namirnice po veoma povoljnim cenama.

Predstavljamo vam top pet najjačih letnjih aduta…
Borovnice
67278233151cad7256dc1a280020002_640x480
Možda nisu najbolji izvor vitamina, ali borovnice imaju svoj tajni adut – flavonoid. Upravo je on glavni krivac za modro plavu boju borovnica, a ima i našem organizmu može biti od velike koristi.
Zbog visokog sadržaja flavonoida, borovnice su odlične u lečenju oštećenih funkcija kapilara i vena. Mnoge studije su pokazale da flavonoid ima antitrombotska svojstva, a zbog njega borovnice mogu delovati i kao antioksidansi. Osim toga, borovnice su se pokazale i kao dobar saveznik u sprečavanju razvijanja ćelija raka, ali i kao zaštita od infekcija urinarnog trakta. I sve to sa veoma malo kalorija u sebi.

Riba i morski plodovi
Mnogima je prva asocijacija na leto – more, a kada je ishrana u pitanju tu su i morski plodovi. Osim nama već dobro znanih pastrmki, oslića ili šarana, kada budžet to dozvoli, počastite se lososom ili tunjevinom, a možete razmisliti i o tome da u svoj meni s vremena na vreme uvedete i morske polodove. Sve ove namirnice bogate su omega-3 masnim kiselinama, o čijem blagotvornom dejstvu je već bilo reči. Kada je u pitanju način pripreme ribe, pokušajte da svaki drugi put umesto grilovanja odaberete ukusnu marinadu.

Paradajz
Još jedna niskokalorična, vitaminska bomba. Vitamin C, beta karoten, kalijum… Sve se to u velikim količinama nalazi u paradajzu, i to uz visok nivo likopena koji paradajzu daje poseban značaj u nutricionističkom svetu. Osim toga, poznata su i antioksidantna dejstva paradajza. Bilo da ishranu obogaćujete paradajz-sosevima ili volite da se rashladite sokom od paradajza, ovaj rajski plod će vam svakako koristiti. Ipak, dok traje leto potrudite se da jedete svež paradajz, a imajte na umu i to da jedan paradajz ima svega dvadeset pet kalorija.

Dinja
Teško je odlučiti se kojoj voćki pripada pozicija vladara u letnjem kraljevstvu, ali je dinja jedan od najozbiljnijih kandidata. Sočan i ukusan, komad dinje biće više nego dobra zamena čaše soka ceđene pomorandže. Porcija dinje ima samo pedeset sedam kalorija, ali je tu smešteno sve što vam je potrebno za preživljavanje vrelog letnjeg dana. U ovom slučaju posebnu pažnju trebalo bi da obrate osobe sa visokim nivoom šećera u krvi, jer dinja najčešće nije namirnica koja im se preporučuje.

Voda
Iako nije namirnica u klasičnom smislu, voda je vaš najbolji saveznik u borbi za zdravo i lepo leto. Bilo da je reč o hidrataciji, lepšoj koži, diuretičkim efektima, većoj energiji, gubitku kilograma ili jednostavno osveženju, čaša vode je tu za vas. Obrok možete obogatiti vodom sa komadima limuna, limete ili pomorandže, čime ćete uneti znatno više vitamina. Ukoliko spadate među one koji kao izgovor često navode to što su zaboravljaju da piju vodu, nosite sa sobom flašicu vode i svaki put kada posegnete za torbom, ona će poslužiti kao podsetiti za osveženje.

Izvor: Guardian

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!