Start Zanimljivosti Top hrana za jul mesec!

Top hrana za jul mesec!

breskva
Verovatno ne postoji mesec u godini u kome je sezonska hrana zdrava i ukusna kao u julu. U ovom mesecu možemo da uživamo u najsočnijem letnjem voću, ali u u osvežavajućem svežem povrću.

BRESKVE: Zašto ih volimo?
Jedna breskva srednje veličine pored dobrog ukusa doneće našem organizmu puno vlakana, vitamine C i A. Vitamin A pomaže našem organizmu da održi balans tečnosti tokom dugih letnjih daa, a vitamin C čini čuda za imuni sistem kožu, pogotovo u letnjem periodu kada je ona često izložena agresivnim sunčevim zracima.

Kako najbolje da uživamo u breskvama?
Priroda nam je sama obezbedila najbolji ukus breskve pa je zato najlepše, ali i najzdravije, jesti je svežu. Ukoliko ipak želite da budete kreativni možete da ih probate u sangriji, ali i da ih grulujete i prelijete kuglom sladoleda od vanile i cimetom.

NEKTARINE: Zašto ih volimo?
Baš kao i njena bliska ali dlakavija rođaka breskva, i nektarina je puna vlakana, vitamina A i C, a sa druge strane nivo kalorija u ovom voću je izuzetno nizak.

Kako najbolje da uživamo u njima?
Iako su i one najbolje u onakve kako ih je priroda stvorila, bogat ukus nektarine, daje nam mogućnost da se istaknemo u kulinarskim sposobnostima, pa se od njih može praviti svašta, od neobičnog preliva za meso, do pekmeza ili slatkog.

PARADAJZ: Zašto ga volimo?
Jedna porcija deckanog paradajza dajevam dozu vitamina C koja je jednaka jednoj trećini dnevnih potreba čoveka, a ovom količinom paradajza obezbeđujemo i istu toliku dozu vitamina A. Ovo povrće bogato je i vitaminima B6, E i K, a sadrži i vlakna. Paradajz sadrži i likopen, moćni antioksidans koji pomaže u borbi sa nekim vrstama kanceram ali i sa kardiovaskularnim zdravljem.

Kako najbolje da uživamo u njemu?
Kada uberete svež paradajz, mogućnosti su neograničene. Od njega možete praviti sok, sos ili supu, dodati ga kuvanim jelima, jesti na sendvičima ili kao salatu. Bilo kako da odlučite da pojedete paradajz, budite sigurni da vam neće škoditi.

KUKURUZ: Zašto ga volimo?
Kukuruz je prebogat vlaknima i prepun vode. U njemu ima i dosta vitamina C, pa jedan klip sadrži deset odsto ukupne količine ovog vitamina koja vam je u toku dana potrebna.

Kako najbolje da uživamo u njemu?
Na žalost mnogih tortilja čips i naćosi se ne računaju! Umesto toga, jednostavno ga obarite i posolite, ili ga bacite na roštiljsku rešetku i kad se ispeče dodajte u sezonsku mešanu salatu po vašem izboru.

LUBENICA: Zašto je volimo?
Dok temperatura raste, kriška sočne lubenice, koje je prepuna vode, obezbediće vam da ostanete hidrirani. S obzirom da je 92 odsto lubenice voda, ona ima vrlo malo kalorija, a pomoći će vam da se npunite tečnošću. Ona takođe sadrži vitamine A i C, a unjoj ima i likodena i beta karotena.

Kako najbolje da uživamo u njoj?
Probajte osvežavajuću letnju salatu od lubenice, feta sira i nane ili napravite ukusan voćni ražnjić i prelijte ga mešavinom nane i meda.

Izvor: Blic zena

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!