Start Zanimljivosti Trikovi i saveti: Pametno iskoristite koru voća

Trikovi i saveti: Pametno iskoristite koru voća

Korice oguljenog voća osim omamljujućeg mirisa obiluju hranljivim sastojcima i vitamina, pa je prava šteta ne iskoristiti ih. Možete ih upotrebljavati na razne načine: u kozmetičke svrhe, kao sredstvo za higijenu pa sve do kulinarstva.

Foto: Bakini Slatkiši
Foto: Bakini Slatkiši

Napravite citrusni prah: Koru domaćih citrusa ostavite da se suši tri-četiri dana. Zatim je usitnite u blenderu i prebacite u staklenu teglu. Dobijeni prah možete koristiti kao začin ili dodatak pri spravljanju poslastica.

Očistite radnu površinu: Zamašćenu površinu pospite s malo soli ili sode bikarbone, pa je dobro istraljajte korom od limuna. Nakon toga isperite mlakom vodom. Osim što ćete otkloniti nečistoću, neutralisaćete i neprijatan miris.

Pripremite ulje s limunom: Seckanu koru limuna sjedinite s malo maslinovog ulja, te je izgnječite viljuškom da bi oslobodila aromu. Sve zajedno preručite u 5 dl maslinovog ulja i ostavite da odstoji 6 sati. Nakon toga ulje procedite i čuvajte ga na hladnom mestu. Možete ga korisiti kao preliv za salate.

Napravite piling za telo: Unutrašnju stranu kore banane pospite šećerom, pa njome lagano izmasirajte telo. Nakon toga isperite toplom vodom. Koža će vam biti nežna, mirišljava i baršunasta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!