Start Zanimljivosti Trikovi: Kako da pripremite savršenu ribu?

Trikovi: Kako da pripremite savršenu ribu?

grilovana riba 2

Jeste li kad kupili skuplji komad ribe, kao na primer losos ili tunu, i odlučili da ga ispečete na roštilju? I dok ste sanjali o ukusnom ručku, skupi komad ribe na roštilju se zalepio, raspao na komadiće ili na kraju ispao suv? Uz ovih nekoliko saveta, to vam se više nikada neće dogoditi

Kada je reč o pečenju ribe, postoji nekoliko jednostavnih i praktičnih saveta koje morate znati. Zato, ako idući put želite ispeći sočan, hrskav i nadasve ukusan komad ribe, ovo će vam dobro doći.

Ribu pecite na odgovarajućoj temperaturi. Riblji fileti i odresci moraju se peći brzo i na visokoj temperaturi. To znači oko sedam do deset minuta pečenja na temperaturi od 200 do 250 stepeni. Isto pravilo vredi i za male ribe, poput sardina. Ako ribu pečete dugo na nižoj temeperaturi, meso će se isušiti, piše Huffington Post.

Ribu pecite sve dok nije skoro gotova. Čim komad ribe izgleda gotovo pečeno, maknite ga s vatre, proces kuvanja će se sam završiti dok prenesete ribu na tanjir.

Ako ribu pečete na roštilju, obavezno očistite rešetku. Komadići hrane ne samo da će uzrokovati loš ukus, već će se zbog njih riba i lepiti za rešetku. Za dobro čišćenje rešetke roštilja koristite žicu ili četku s krutim vlaknima kojom ćete istrljati rešetku, a komadi hrane lakše će sići ako rešetku prethodno malo zagrejete.

Nauljite i ribu i rešetku na kojoj je pečete. Koristite ulje s visokom tačkom dimljenja, poput onog od uljane repice ili kukuruza, a izbegavajte maslinovo ulje. Nekoliko kašika ulja izlijte na papirnati peškir i njime prebrišite rešetku, a nakon toga nauljite i ribu.

Riblje filete s kožom pecite samo s jedne strane. Koža, koja je znatno gušća od ribljeg mesa, postaće tvrđa i hrskava pa će se lakše odvojiti od rešetke nego samo meso. Ako pred kraj pečenja poklopite ribu, u tom slučaju riblje filete ne morate peći s druge strane zbog cirkulacije vrućeg zraka.

Ako ribu ipak želite prepeći s obje strane, koristite dve lopatice. Okretanje ribljeg odreska ili fileta možda je najteži deo pečenja ribe. Da se riblji odrezak ne raspadne, koristite dve lopatice za okretanje. Jednom lopaticom podignite ribu, a s drugom je okrenite.

Ribu pecite na aluminijskoj foliji. Pečenje na foliji može biti bolje čak od pečenja na roštilju, a osim toga, vrlo je praktično. Ribu prvo nauljite i stavite začinite po želji. Uzmite aluminijsku foliju pa probušite rupice kroz koje će izlaziti dim; rupice probušite uz pomoću noža i neka budu udaljene oko pet centimetara. Nakon toga nauljite jednu stranu folije i tu stranu stavite na roštilj, pustite da se malo zagreje i nakon toga na foliju stavite ribu, kožom prema dole. Kada se riba ispeče, uz pomoć metalne lopatice maknite ribu s folije i prenesite na tanjir.

Ribu ispecite na gril tiganju ili na papiru za pečenje. Proces pečenja vrlo je sličan kao i na roštilju, a tiganj ili papir za pečenje vrlo su dobra alternativa.

Zamotajte ribu. Za nov ukus ribu zamotajte u povrće velikih čvrstih listova, poput salate, blitve ili kelja. Povrće prvo blanširajte, ribu nauljite i začinite pa zatim sve zamotajte i pecite na roštilju.

Napravite riblje ražnjiće. Kako biste razbili monotoniju, ribu narežite na kockice, odaberite povrće po izboru i sve nanižite na drvene štapiće pa pecite ne roštilju.

Izvor: Tportal
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!