Start Deserti Slatka testa Trouglovi sa makom

Trouglovi sa makom

Recept Agote Jablonski iz Bečeja

Clipboard31
Foto: Pošalji recept

  • 120 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
400 g brašna
25 g svežeg kvasca
50 g šećera
250 ml mleka
1 kašičica soli
200 ml ulja
Fil
250 g mlevenog maka
160 g šećera
150 ml vode
rendana kora od jednog limuna
1 kašičica cimeta
Ostalo
1 jaje

Priprema:

Testo
1. U mlakom mleku razmutiti svež kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. U odgovarajućoj posudi pomešati polovinu pripremljenog brašna sa šećerom, pa dodati so, ulje i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo postepeno dodavajući preostalo brašno.
3. Testo prekriti krpom i ostaviti ga da odstoji oko 60 minuta dok ne nadođe.
Fil
1. Na tihoj vatri otopiti vodu sa šećerom (skuvati sirup).
2. Kada se sirup skuva, dodati mak, rendanu koru jednog limuna i cimet, te sve lepo sjediniti.
3. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo razviti što tanje, premazati ga filom od maka i urolati.
2. Rolat iseći na trouglove, pa svaki premaziti umućenim jajetom.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.