Start Zanimljivosti U čemu je njihova tajna: 10 pravila ishrane kojih se pridržavaju Italijanke

U čemu je njihova tajna: 10 pravila ishrane kojih se pridržavaju Italijanke

ID-100209541

Ukoliko malo detaljnije izanaliziramo Italijane, možemo samo da konstatujemo kako većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav i balansiran život. Ako su vam baš potrebne brojke: samo 9% populacije ima problem sa gojaznošću naspram 32% Amerikanaca! Što zvuči nekako ipak kao sci-fi ako znamo da se standardna ishrana svakog Italijana bazira prevashodno na picama i pastama. Pa u čemu je njihova tajna?

1: Trik je u balansu i manjim porcijama
Za razliku od Amerikanaca koji praktikuju velike porcije, u Italiji se jede češće, ali manje. Naravno, pričamo o proseku jer kod kuće, pogotovo ako je glavna kuvarica baka koja je ovladala svim mogućim slasnim receptima, teško da ćete pojesti jednu porciju špageta. Takođe, Italijani ne vode posebno računa o kalorijama, već prestaju da jedu u trenutku kada su “puni” i kada imaju prostora još samo za jednu kafu. Treba napomenuti da u njihovim jelima je uvek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljenih hidrata, skroba, dosta ribe i piletine, a posebno vode računa o konzumiranju crvenog mesa. Retko i u posebnim prlikama.

2: Koriste samo jedno ulje: Maslinovo
Maslinovo ulje ima s razlogom reputaciju zlatne tečnosti pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog italijanskog jela. Italijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, pravljenje sosa, prženje i prosto je nemoguće zamisliti italijansku kuhinju bez njega! Opšte je poznata činjenica da je maslinovo ulje bogato mononezasićenim kiselinama koje se smatraju dobrim mastima.

3: Konzumiraju što više sveže, sirove hrane
To se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gde je svako jelo obogaćeno ribom, paradajzom, povrćem, artičokama, jajima, začinima i limunom. Pasta se služi takođe sveža, al dente, sa mrvicom maslinovog ulja, domaćim paradajz sosom, origanom i uvek je servirana u malim porcijama.

4: Stalno šetaju!
Passeggiare na italijanskom znači šetati. Da, prošetajte što više tokom dana. Skoknite do omiljenog trga, ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj reke, po nekom parku ili centru. Leti, veliki broj Italijana ima običaj da za vikend ode na kratki odmor do nekog jezera, sela. Zato, u prirodu!

5: Manje porcije za doručak
Doručak se u italijanskoj porodici ne preskače. Ali za razliku od velikog broja Evropljana, Italijani za doručak praktikuju da pojedu kroasan ili neki kolač u paru sa kafom sa mlekom.

6: Retko kad piju gazirana pića
Vrlo retko ćete videti da neki Italijan pije bilo kakav gaziran napitak, bilo da je u pitanju sok ili koka kola za vreme ručka. Eventualno gazirana voda dolazi u obzir, ali mahom je to vino (čaša crnog ili belog vina) . Ice tea ili smoothie takođe ne spada u redovno piće stanovnika Apeninskog poluostrva. Frapuccino nije italijanski napitak, ali zato Capuccino jeste.

7: Junk hrana? Greh nad grehovima!
Ukoliko ste nekad ušli u klasičan italijanski supermarket mora da ste primetili kako deo sa čipsom i gaziranim pićima zauzima vrlo mali deo. Italijani retko kad grickaju ili praktikuju da jedu junk hranu. Generalno, u ovoj zemlji skoro niko posle večere ne jede. Mocarela pred spavanje dok gledam seriju ili neki film? Naravno da ne! Ako i prezalogaje nešto između glavnih obroka, to je onda kod većine voće ili visokokalorični kolači. Ako hoćete da ubijete nekog Italijana, samo mu ponudite hot dog!! Srčani odmah!

8: Pica nije baš za svaki dan!
Žao nam je, ali moramo da vas razočaramo. Italijani ne jedu picu po ceo dan i svaki dan, niti preporučuju da vi to radite. U Italiji pica je vrst hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedeljom u grad sa društvom. Takođe, Italijani su najveći ljubitelji pice koja je bogata raznim vrstama sira i povrćem i koja ima vrlo malo kalorija, a puna je hranljivih sastojaka i vlakana.

9: Lagana večera
Poslednji obrok je kod Italijana rezervisan za neko lagano jelo( ukoliko ne idete sa prijateljima napolje). Tipična večera uključuje supu (minestrone), manje porcije mesa ili paste, servirane uz malu porciju sira i povrća.

10: Ne drže dijete!
Italijani ne spadaju onu grupu nacija koje ludački su sklone dijetama. Želite da smršate? Izbegavajte prženu hranu i kao dressing na pasti koristite domaći paradajz sos i povrće poput brokolija, pečurki… I poslednji savet ali najvažniji: Jedite bez griže savesti!

Izvor: Cosmopolitan
Foto: Freedigitalphotos.net/stockimages

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!