Start FoodTalk U susret “Moja Kravica” Food Talk 2015 – Rene Bakalović: Recept za...

U susret “Moja Kravica” Food Talk 2015 – Rene Bakalović: Recept za osvajanje žena, špageti sa škampima

Rene-Bakalović-610x406

Najveća regionalna konferencija o hrani “Food Talk” ove godine će se održati 12.06. na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj konferencije je brend “Moja kravica“.

Tema ovogodišnje konferencije je “hrana na mreži”. I ove godine ćemo okupiti najbolje kuvare, vinare, gastro-blogere i poznate ličnosti koje uživaju hrani…

Moderator panela “Food Is the New Fashion: Ko su gastro-zvezde regiona?” biće Rene Bakalović, kulinar, novinar, gurman, pustolov. U susret konferenciji razgovarali smo o njegovim gastro navikama.

Koji su ukusi obeležili vaše detinjstvo?

“Oni iz kuhinje u kojoj je baka, Mađarica iz Kikinde, Iren Agh, kuvala: pečena piletina sa sosom od kapra, tačkrle (punjena testenina) s pekmezom od šljiva, vanilin šećer s kojim je posipala krempite….. Hodao sam za njom kao da sam hipnotiziran celom njenom alhemijom prevođenja sirovina u gotova jela.”

Koji začini su obavezni u vašoj kuhinji?

“Beli luk, biber, ljuta papričica, majčina dušica, kadulja, ruzmarin…”

Gde nabavljate namirnice i da li je „kvalitetna hrana, uvek skupa“?

“Na tržnici Dolac koju toliko volim da sam se doselio odmah uz nju. Nije, najbolja je čak besplatna, samoniklo jestivo bilje, gljive iz šume, školjke i ježevi iz morskog plićaka….”

Kažete da vas nerviraju kuvari koji imaju tajne. Otkrijte nam onda neku svoju tajnu iz kuhinje.

“Temeljci koje kuvam po dva, tri dana, npr. kokošji. Prvo kosti i koža s lukom se preprže, pa polako prelivaju i dodaje prva serija začina prvom, onda u proceđenu prvu fazu ide prva serija povrća i druga serija začina, onda u proceđenu drugu fazu ide kokošje meso, treća serija začina i druga povrća. Uz takav temeljac sva jela koja se na njemu kuvaju odmah propevaju…”

Žene ste osvajali kuvanjem, kažete u jednom intervjuu. Koji specijalitet je uvek bio uspešan?

“Jednostavni špageti sa škampima. Škampi se očiste, a od oklopa polako kuva gusti reducirani temeljac. U proceđenom temeljcu se repići škampa kuvaju samo minut i poliju po skuvanim špagetima. Začini nepotrebni ili možda samo malo šafrana… Umesto začina šampanjac koji sam priča svoju priču…”

Detaljan program i detalje o prijavi možete pronaći OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!